Hanna Tunemar får Svenskt Tenns Designstipendium 2014

Svenskt Tenn har instiftat ett designstipendium, som årligen tilldelas en avgångsstudent på formlinjen vid Beckmans Designhögskola. Den 10 januari öppnar en liten utställning med Hanna Tunemar, Svenskt Tenns designstipendiat 2014. Samtliga föremål är till salu.

Svenskt Tenns Designstipendium är ett sätt att lyfta fram god form och belöna kvalitet och långsiktighet hos unga samtida formgivare.

Hanna Tunemar fick stipendiet i våras när hon tog examen från Beckmans. Det var hennes känsla för hantverket som fångade Svenskt Tenns intresse.

’’Föremålen kan verka defekta, men vad som är fulländning är egentligen upp till var och en. Vi ser verkligen fram emot att följa hennes utveckling oavsett om den går mot skevheten eller det stilrena’’ säger motiveringen.

Nu visas hennes glas och mattor i en utställning på Svenskt Tenn 10 januari till 8 februari.

Hanna har jobbat med att gestalta sprickan, fläcken och skevheten. Formen på faten som visas är slumpmässiga och ska symbolisera smutsen. Vaserna befläckas av blästrade tumavtryck och i de vävda mattorna lyfts varptrådarna, som man vanligtvis vill dölja, istället fram för att gestalta sprickan.

– Mitt intresse för design grundar sig i en längtan efter det felfria och stilrena. Ändå dras jag alltid till det udda och defekta. Därför handlar utställningen om att lyfta fram defekter som positiva effekter hos föremål, säger Hanna Tunemar.

Svenskt Tenn grundades 1924 av formgivaren och teckningsläraren Estrid Ericson (1894-1981). 1934 inleddes ett livslångt samarbete med Josef Frank, redan då internationellt välkänd arkitekt, stadsplanerare och designer, som precis hade lämnat Österrike för att bosätta sig i Sverige.

Tillsammans skapade de grunden i den inredningsfilosofi som Svenskt Tenn kom att representera. Kombinationen Estrid Ericsons konstnärlighet och företagsamhet och Josef Franks geniala, tidlösa formgivning visade sig snart bli ett framgångsrikt koncept.

svenskttenn