Dubbelutställning @ Handarbetets Vänner 2015

Färgsprakande broderier och finska ryor i en dubbelutställning på Handarbetets Vänner.

Grannlandskapet – finska ryan

Den finska konstryan har en stark ställning i finsk inredningsarkitektur och i offentliga byggnader men också i finska hem. 

Finska Handarbetets Vänner som startade 1879 i Helsingfors av Fanny Churberg har bidragit till ryans genomslag. Precis som svenska Handarbetets Vänner verkar föreningen än idag för att främja textilt konsthantverk och textilkonst. Finska HV arbetar aktivt med att både utveckla nya- och nyproducera gamla ryor. I utställningen på Djurgården visar  finska föreningen sitt textila arv som grannlandskap genom 135 år med fokus på ryan.

f0bade42-8da5-4f87-922b-116e7994a444

Retrobroderier från 50- och 60-talet

Färgsprakande, stilsäkra och formmässigt fulländade broderier från boken Broderier från 50- och 60-talen (Hemslöjdens förlag) visas i en utställning på Handarbetets Vänner.

Under 1950- och 60-talen hade broderiet ett uppsving och många av tidens främsta formgivare och textilkonstnärer samarbetade tätt med den svenska hemslöjdsrörelsen för att ta fram moderna broderimodeller för bland annat kuddar, dukar och armband. I utställningen hittar du original och nyproduktioner från mönster skapade av bland andra Elsa Agélli, Ingrid Dessau och Birgitta Werner-Johansson.

Under utställningsperioden arrangeras två kostnadsfria inspirationskvällar för dig som vill prova på att brodera dessa tidstypiska mönster (materialkostnad tillkommer).

Utställningen är producerad av Östergötlands museum i samarbete med Hemslöjden i Östergötland.

HVskola