Gustav Person – Till för fogande @ Vandalorum

GUSTAV PERSON: Till för fogande
Utställning + byggsats i monumentalformat, 11 juni – 21 augusti 2016

Vernissage lördag 11 juni kl 14, invigare Staffan Bengtsson, författare och programledare

Vandalorum kan i sommar stolt presentera en soloutställning med den nydanande möbelsnickaren och formgivaren Gustav Person. Utställningen visas i Galleriet (250 m2) och består till hälften av en monumental byggsats för besökarna. Denna närmast outtömliga konstruktion av trä fogas samman av vanliga kontorsgummiband.

Utställningen kretsar kring fogar. Utgångspunkt är Gustav Persons uppmärksammade och prisbelönta examensarbete från Konstfack en engagerad undersökning av hur trä kan fogas samman utan att använda lim, spik eller skruv. I utställningen visas 26 fogar, varav många känns igen från vardagen t.ex. gångjärn, gummiband och rosett men också möbelsnickarklassiker. Varje fog presenteras överskådligt och ges också en text som med ett visst mått humor beskriver såväl dess kvaliteter som brister.

I utställningen visas flera av Persons möbler som är konstruerade med dessa fogar ett skrivbord, en pall, en bänk, en lampa, en klädstång och en bokhylla. Varje fog har också genererat en sinnrik dikt, som exempelvis:

Fyra hörn knyts samman
i åtta lika hål
nyporna som strävar
kopplar samman, nyper åt
intresset för den andra
spänningens försåt
benen slutar darra
och möts i ett förlåt

Gustav Person (f. 1983) masterexamen i inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack 2013. Gustav har deltagit i utställningar på bl.a. Artipelag, Falkenberg Designmuseum och Stockholms möbelmässa. Han har mottagit flera priser, däribland Artipelags designpris Nykomlingen (2013), Årets nykomling i Residence Magazine (2014) och Årets möbel i Sköna hem (2014).

 

vandalorum_loggo