Gunnel Sahlin – 30 år som formgivare

Gunnel Sahlin – 30 år som formgivare

3 februari – 13 maj 2018

Separatutställning med formgivaren Gunnel Sahlins verk på RIAN design­museum, Falkenberg. Efter 30 år som formgivare, i USA och Sverige, får vi följa Gunnel Sahlins resa i tid och rum och få inblick i formgivarens tankar, och processen bakom mönster, former och material.

Gunnel Sahlins uttrycksfulla glas i mjuka former och starka färger, liksom hennes grafiska mönster i textil, måste betraktas som en institution i Sverige. Hon var under närmare 20 år knuten till Kosta Boda och har både dessförinnan och efter haft uppdrag för Ikea, Kasthall och Katja of Sweden för att nämna några.

Coronilla, Foto: Anders Thessing

Som tonåring var Gunnel förälskad i polska cirkusaffischer, övergivna fabriker och rivningshus, och senare i livet upptäckte hon brunnslocken på gatorna i Japan som hon beskriver med kärleksfulla ord. Hon är utforskande och sökande i sitt skapande och drivs av en längtan till något som hon inte själv kan sätta orden på.

Filiformes och Codium, Foto: Anders Thessing

Resan till yrket som formgivare började med kärleken till hemslöjd och textil.
– När jag var barn och mamma och jag skulle göra något tillsammans gick vi ofta till hemslöjdsbutiken i Umeå. Vi tittade på allt det vackra och hon lärde mig att se hur fint och omsorgsfullt saker var gjorda.

1980 började Gunnel studera textil på Konstfack och under den tiden väcktes hennes intresse för industriell formgivning. Många år senare återvände hon till Konstfack som professor.

Foto: Rickard Westman/Elvis Photography

Utställningen på RIAN designmuseum visar delar av hennes omfattande produktion under 30 år och kommer att ge tydliga återblickar på decenniers mode- och stilideal, som Gunnel Sahlin i allra högsta grad har varit delaktig i att skapa.

 

Gunnel Sahlin
född 1954 i Umeå
1979–1983 Konstfack
1984–1986 USA
1986–2005 Kosta Boda
2000–2005 Professor på Konstfack
2006–nu Frilans

RIAN designmuseum
Skepparesträtet 2
311 74 Falkenberg
0346-88 61 25
www.riandesign.se