Gripp design by Karin Eriksson – Skruf

Gripp är en serie greppvänliga glas producerade i samarbete med Skrufs Glasbruk. Glasen är handblåsta i återvunnen blyfri kristall.

Många av de glas som finns på marknaden är för tunga, för vida eller för smala för att personer med nedsatt handfunktion ska kunna hålla i dem, vilket gör att plastglas är det enda alternativet för många människor. Gripp är utvecklat och inspirerat av människor med nedsatt handfunktion på grund av bland annat reumatiska besvär, ryggmärgsskador och ålderdom.

Glasen har en lätt och stabil form och en kant som gör att man kan hålla glasen stabilt och att de inte vinglar i handen. Serien består av två dricksglas, ett större som även passar utmärkt som ölglas och ett lite mindre, ett vinglas och en karaff.

Bakom Karin Elvy står formgivaren Karin Eriksson, verksam i Stockholm. Keramik och glas är Karins främsta material. Drivkraften bakom hennes formgivning är interaktionen mellan människan och produkten, det ordlösa språket som former har och vad som händer när man rör vid dem, ser på dem och använder dem.