Gärsnäs & Nationalmuseum

Gärsnäs & Nationalmuseum

Efter fem års flytt, renovering och ombyggnad öppnar Nationalmuseum för allmänheten nu i veckan. Formgivaren Matti Klenell, ansvarig för inredningen av restaurangen och caféet, har formgivit ett utdragbart matsalsbord i betsad och lackerad bok som produceras av Gärsnäs.

Den nya restaurangen kommer att ligga i det som tidigare var gravyrsalen vars rum har stora fönster och hänförande utsikt mot Stockholms slott. Matti Klenell samlade formgivarna Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom som driver TAF, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren runt sig i ett nära team. Tillsammans har de i sin tur bjudit in ytterligare formgivare vilket slutligen resulterat i 550 kvadratmeter inredning med många nya möbler och föremål.

En av produkterna är Matti Klenells bord som tillverkas av Gärsnäs. Det robusta bordet kallas Ateljé och är inspirerat av äldre tiders konstnärsateljéer men också vetenskapsmannen Leonardo da Vincis gamla modeller. Bordet Ateljé är sprunget ur tanken om mekanik som estetisk lek. Genom snillrik konstruktion och utdragsskivor kan det anpassas till sittningar med sex till fjorton personer. Borden kommer att finnas i den del av restaurangen som också är avsedd för festvåning varför individuell storleksanpassning och gedigen hållbarhet varit viktiga grundförutsättningar.

Foto: Pia Ulin

 

 

GARSNAS_SINCE 1893

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara