FORMEX 15–18 Augusti 2013

FORMEX 15–18 Augusti 2013

Höstens och vinterns trender på Formex

Formex anordnar för tredje gången i rad Trend Zone, där besökarna erbjuds ny inspiration och kunskap. I området lyfts fyra internationella trender som tolkas ur ett nordiskt perspektiv i en utställning. I Trend Zone finns också en scen med aktuella föredrag varje dag.

Uppdraget att tolka och gestalta höstens och vinterns trender har gått till Svenska Moderådet. Utställningen har de valt att kalla Kub-ismen.

–  I själva utställningsformen leker vi med olika kuber, som staplas på varandra, lite som byggklossar. Och eftersom Eclectic Touch, Eklekticism, är Formex övergripande trendtema tyckte vid att var passande att fortsätta att leka med olika -ismer säger Lotta Ahlvar, vd för Svenska Moderådet.

Trender som presenteras i utställningen är:

Eklekticism – handlar framför allt om stilblandningar. Det intressanta är att alla epoker blandas. Enkelt med elegant, ärvt med nyköpt, massproducerat med konsthantverk, barnens hemgjorda verk från dagis med designföremål. Med fingertoppskänsla mixas olika stilar och uttryck. Resultatet blir en ny skön stil.

Formalism – betonar form före funktion. Idag finns många intressanta former inom inredning och design.  Det är runda och organiska former, bikakans form kan ses exempelvis både som mönster på textilier och som möbelform. Parallellt existerar också hårda utstuderade former, med skarpa hörn och vinklar. Stilen fokuserar på formen.

Maximalism – less is a bore. Stilen som går under arbetsnamnet Maximalism betonar överdådighet och maximal synlighet. Den står för en svulstighet, på gränsen till det förbjudna. Vad är dålig smak egentligen? Lika mycket som stilen utgör ett inredningsideal finns här också inspiration och handfasta tips till butikernas skyltning.

Materialism – fokuserar på olika material och ytor. Det är exklusiva material som marmor, koppar, exempelvis ser man bestick i nattsvart titan, samtidigt som det är många billiga material med ”Do it your self-känsla”, som obehandlat trä och omålade spånskivor. Materialet och ytstrukturen är viktigare än färgen.

Svenska Moderådet kommer dagligen att hålla föredrag kopplade till trenderna i utställningen. Svenska Moderådet och Formex publicerar också en gemensam trendguide.

 

Formex-logo-svart-532x225

Formex – största mötesplatsen för nordisk inredningsdesign.
Här samlas 850 utställare, 25 000 nationella besökare och 850 medierepresentanter.

http://www.formex.se/