KHVC på Formex 15 – 18 augusti 2013

KHVC på Formex 15 – 18 augusti 2013

KHVC – Konsthantverkscentrum – presenterar ett tjugotal svenska konsthantverkare på vårens Formex-mässa. De visar smakprov ur sin unika produktion — för det dukade bordet, för trädgården och för kroppen. Hos konsthantverket är steget kort mellan den som gör och den som bär. Tilltalet är personligt i skor, smycken, klockor, konstglas, kläder och keramik för att nämna några exempel.

Konsthantverkscentrum har en basarinspirerad samlingsmonter på bästa läge i B-hallen.

Variation och bredd — skickligt hantverk och personliga produkter

Variationen är stor bland utställarna. Här finns småskaligt och hantverksmässigt producerade ting, formgivna av dem själva.  Alla är medlemmar i Konsthantverkscentrum och håller hög kvalitet.

vcya_formexcollage

TVÅ UTSTÄLLARE: KÄNGOR OCH KERAMIK

Två av de konsthantverkare och designers som själva visar sin produktion i montern, Viktoria Melinder och Maria Liliegren, har helt olika produktion i varsin ände av landet.

 

Viktoria Melinder – filtkängor från Nordingrå

Viktoria Melinders släkt har i flera generationer arbetat med skotillverkning i Nordingrå, Ångermanland. Ett område där skoindustrin var stor under flera decennier.

När hon hittade några gamla filtkängor hon haft som barn, föddes idén att ta fram en liten kollektion av filtkängor och stövlar, inspirerade av gamla modeller.

Filtkängorna och stövlarna tillverkas i ren ull, i nära samarbete med en lokal skofabrik. Tillverkningen sker i växelverkan, där Viktoria klipper och syr vissa delar för att sedan lämna dem till skofabriken som tar vid och syr andra delar.

Viktoria Melinder är textilkonstnär och konsthantverkare, bosatt i Nordingrå. Hon har bland annat utbildat sig vid Handarbetets vänners skola, textil hantverksutbildning. 
Förutom sina skor arbetar hon främst med vävning och broderi, ofta i natur- eller återvunnet material i små serier eller som unika objekt.

www.viktoriamelinder.se

 

Keramik i Ystad – Maria Liliegren

“I hjärtat av Wallander-land, mitt i centrala Ystad, har Maria Liliegren inrättat sin keramikverkstad. Den ligger där på hörnan, i det gula gamla korsvirkeshuset – lite skevt, charmigt och inbjudande precis som Marias keramik.”

Läs hela Pernilla Norrmans text om Maria Liliegren här (PDF)…

Texten kan användas fritt; ange Text Pernilla Norrman, Foto Maria Liliegren

www.marialiliegren.se