”En byggnad som väcker känslor” får tungt arkitekturpris

”En byggnad som väcker känslor” får tungt arkitekturpris

Juryn för årets Plåtpris uppmärksammar en byggnad sitt material trogen, där hantverk såväl som respekt för både dess omgivning och funktion är centralt.

På torsdagseftermiddagen den 10 mars tog Tengbom emot Plåtpriset 2016 för Tingsrätten i Alingsås, en monolitisk tillbyggnad i zink vars unika karaktär både kontrasterar mot och samexisterar med tingsrätten i tegel från 1899. Byggnaden, ritad av Fritz Olausson och Magnus Almung, är baserad på en plan av arkitekt Börje Falemo. Tengboms förslag med lekfulla takåsar och svängda burspråk föll tingsrätten i smaken.

– Zink är ett fint gammalt klassiskt material som användes mycket som takmaterial under förra sekelskiftet. Vi tog helt enkelt ned plåten på fasaden och den passar utmärkt med granitsockeln som är en gemensam nämnare på de bägge husen, säger Fritz Olausson och Magnus Almung på Tengbom.

Materialet är valt med omsorg, inte minst har det en robust och förtroendeingivande estetik. En byggnad som både utstrålar och återger respekt för de beslut som tas i tingsrätten, var en grundläggande syn för både arkitekt och beställare, något som uppmärksammades av juryn:

PLÅTPRISET 2016 tilldelas en byggnad som väcker känslor. Med tydlig karaktär, likt en småskalig bergskedja med självständiga toppar, utstrålar den styrka och säkerhet lika väl som livfullhet. Den monolitiska volymen bär genomgående ett material med löfte om ett vackert och vist åldrande och trots det starka kontrasterandet gentemot moderbyggnaden, grundar sig utförandet i stor respekt för den ursprungliga volymens arkitektur och material. Här tillåts anrikt att samspela med modernt, för att mötas i ett nytt uttryck som med tiden kommer att föra dem allt mer samman. Upphovsmännen har varit påstridiga i sitt materialval, vilket bottnar i mycket god materialkännedom. En förtrogenhet som också har möjliggjort detaljrikedom i det finstilta liksom utrymme för stor hantverksskicklighet. Alingsås invånare bör med tillförsikt följa varje årsring på denna gedigna byggnad.”

  – Ofta snubblar man på mållinjen när det gäller priser som dessa, för konkurrensen är så stor. Alla nominerade projekt är värdiga vinnare. Det är verkligen hedrande och jättekul att bli tilldelade Plåtpriset. En bra beställare ligger till grund för alla lyckade resultat, säger Fritz Olausson och Magnus Almung på Tengbom.

Byggnaden är ett hantverk rakt igenom och all plåt är monterad med stor omsorg och precision. Beklädnaden består av zinkplåtar i olika bredder, placerade i ett bestämt ”slumpartat mönster” från sockel till taknock. Genom att laborera med fyra olika bredder behöver man aldrig klippa i plåten. Även dörrarna är klädda i zink och faller in i mönstret. Formen är nedhållen och volymerna sitter där tingssalarna är, med ljusinsläpp från ovan. Tengbom har även gestaltat interiören, bland annat med specialritade bord för rätten, parterna och vittnen samt lös inredning.

Byggnaden togs delvis i bruk i november förra året och invigs officiellt i september 2016. Just nu pågår ombyggnad av de äldre delarna samt ytterligare en mindre tillbyggnad i zink i direkt anslutning till det äldre husets stora tingssal.

Fakta Tingsrätten i Alingsås:
Arkitekter: Tengbom; Fritz Olausson och Magnus Almung
Programarkitekt: Börje Falemo
Hyresgäst: Tingsrätten i Alingsås
Entreprenör: Serneke
Fastighetsägare: Hemfosa
Tak: Bandfalsad zinkplåt från Rheinzink
Fasad: Skivtäckning med zinkplåt från Rheinzink
Plåtslageri och monteringsarbeten: Hisingstads Bleck och Plåtslageri AB

Om Plåtpriset:
Plåtpriset är ett hederspris, vilket delas ut av PLÅT-seminariet i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallens egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Utmärkelsen utdelas en gång per år i samband med PLÅT-seminariet.

 

tengbom