Design Väst goes Tibro goes Norway

Design Väst goes Tibro goes Norway

Design gör skillnad. Fyra framgångsrika västsvenska designers matchades med fyra hantverksskickliga företag i Tibro. Nu premiärvisas resultatet i Norge.

I Tibro ligger den svenska möbelindustrins vagga. Här finns ett unikt hantverkskunnande med rötter i 1800-talets hemsnickerier. Idag förs traditionen vidare av ett 50-tal företag, flera av dem har gått i arv i generationer. Alla med stora specialkunskaper och möjlighet att skräddarsy lösningar. I Västra Götalandsregionen finns också flera framgångsrika formgivare som både ägnat sig åt egen produktion och designat produkter åt stora utländska producenter.

Vi valde ut fyra producenter: Enströms Möbler, Eric Svenson Stolfabrik och Lundbergs Möbler, samt Mölltorps gjuteri och matchade deras produktion med fyra formgivare med passande kunskaper: Anna Elzer Oscarson, Charlie Styrbjörn Nilsson, Sami Kallio och Sigrid Strömgren. Målet var att varje team skulle ta fram en ny produkt och visa den någonstans där det gick att bryta ny mark. Det blev en stol, ett bord, en lyktstolpe och en skåpsfront som nu premiärvisas i Norge, en näraliggande exportmarknad med stor potential. Förhoppningen är att resultatet ska ge nya utvecklingsmöjligheter till både designern och företagaren.

Utställningen “Design Väst goes Tibro goes Norway” är del i Designers Saturday i Oslo som pågår 5 – 6 september 2015. En möbelmässa på 10 olika utställningsplatser i Oslo. Vårt projekt visas på Arkitektur och Designhögskolan i Oslo, Mariedalsveien 29, Oslo (plats nr 2 på kartan, se:http://www.designerssaturday.no)

Initiativtagare och projektägare är den ideella föreningen Svensk Form Väst, en regional avdelning av Svensk Form. Projektet genomförs i nära samarbete med Inredia i Tibro som drivs av InTibro AB. Finansiärer är Västra Götalands kulturnämnd och regionutvecklingsnämnden, samt Inredia.

Formgivare/företag kontaktuppgifter:

Anna Elzer Oscarsson/ Mölltorps gjuteri
anna@aeo-studio.com, marie@molltorpsgjuteri.se

Charlie Styrbjörn Nilsson/ Enströms Möbler AB
contact@charliestyrbjorn.com, asa@enstroms.com

Sami Kallio / Eric Svenson Stolfabrik
sami@kallio.nu, info@stolfabriken.com

Sigrid Strömgren/ Lundbergs möbler
sigrid.stromgren@gmail.com, sl@lundbergs-mobler.se

Vill du veta mer om projektet?

Kontakta oss!
Anna-Stina Lindén Ivarsson, ordförande i Svensk Form Väst
mobil: +46 70 676 16 04
mail: vast@svenskform.se

Ulf Linder, projektledare o utställningsarkitekt Svensk Form Väst
tel: +46 31 788 10 23

yuyvj3ixhjsbqpmgxwpz