Design S – Premierade 2012

Premierade 2012

Den svenska nationella designutmärkelsen Design S premierar vartannat år de bästa exemplen på svensk design. Av årets 35 nominerade bidrag har juryn premierat följande tio designlösningar.

Bolon Create


Uppdragsgivare/Client Bolon
Design Marie Eklund

Juryns motivering
Tufft plastgolv med ett fascinerande tredimensionellt uttryck och grundmaterial i vinyl baserat på återvinningsbara råvaror med högsta möjliga slitstyrka. Glidande mönsterskiftningar beroende på hur ljuset faller eller var i rummet du står. Ett levande golv som är värt huvudrollen.

Braille Box


Uppdragsgivare/Client Index Braille
Designleverantör/Design Supplier SKAPA
Design Jens Kallin / Max David ErikssonJuryns motivering
Hur bör en skrivare för blindskrift upplevas? Braille Box är ett mästerverk av industriformgivning, vackert att både känna, höra och betrakta. Ett helt igenom konsekvent svar på en svår designutmaning som med självklarhet och elegans skapar både användarupplevelse och exportframgångar.

Delta 26 Open


Uppdragsgivare/Client Delta Power Boats
DesignTed Mannerfelt / Mannerfelt Design TeamJuryns motivering
Även i båtvärlden sticker Delta 26 Open ut med sin yteffektiva charm. Från för till akter, utstrålas en maritim identitet av klassisk sjövärdighet kombinerad med futurism och elegans. Energiskt i minsta detalj.

EzyStove


Uppdragsgivare/Client Creative Entrepreneur Solutions (NA)
Design August Michael / Elisabeth Ramel-Wåhrberg / Håkan Bergkvist / Mårten Andrén / Stefan Strandberg / Jonas Dolk / ErgonomidesignJuryns motivering
En spisinnovation som med listig vedmatning och hög energieffektivitet kan underlätta matlagning över öppen eld världen över. Stora hälsovinster till låg produktionskostnad spar liv och miljö.

Herbarium


Uppdragsgivare/Client Kasthall
DesignGunilla Lagerhem UllbergJuryns motivering
Med en kalejdoskopisk mönsterbild och en tredimensionell textilupplevelse upplevs Herbarium som en poetisk dikt, i form av en matta. Med personligt anslag skapas en mönsterbild på golvet med samma självklara tyngd i finrummet som den bästa gobeläng. Ett mönster som tål att betraktas under lång tid och likt en pressad blomma eller klassiskt haute couture överlever säsong efter säsong.

Kaleido


Uppdragsgivare/Client Hay (DK)
Design Clara von ZweigbergkJuryns motivering
Ett strikt system med livfulla kombinationsmöjligheter. Enkelt och genialiskt med listig produktionsteknik. Stilren design som har enorm attraktionskraft och kommer att leva länge.

Kaskad


Uppdragsgivare/Client Nola Industrier AB
DesignBjörn DahlströmJuryns motivering
Med en påtaglig materialsnålhet fyller Kaskad ett hål i utbudet av sittmöbler för utomhusbruk. Formen är inbjudande och omslutande. Och sittkomforten hög, med eller utan dynor. Här är en fåtölj som tar plats utan att hejda blicken. Lika självklart en solitär vilomöbel i bersån som ett lättplacerat komplement till en uteservering.

OP-1


Uppdragsgivare/Client Teenage Engineering
DesignTeenage EngineeringJuryns motivering
Man vill trycka på alla knappar och skruva på vartenda reglage. En teknisk produkt som genom smart färgsättning och fantastisk grafik blir intuitiv, lättillgänglig och oerhört inbjudande. Musik och maskin i ett.

Panthera X


Uppdragsgivare/Client Panthera
Design Leif Thies / Gestalt Industriell Design / Mikael Engblom /
2dD / Björn Alvtegen / Alvtegen Design / Jalle Jungnell / Panthera /
Per Mårtensson / PantheraJuryns motivering
Användarupplevelse med stark frihetskänsla. Panthera bjuder på förtjusande lätt framdrivning och körglädje. Ett ultralätt (4 kg!) sittfordon som på riktigt befriar sin förare.

Verk, Fä, Frank och Havet


Uppdragsgivare/Client Snickeriet
Design Karl-Johan Hjerling / Karin Wallenbeck

Juryns motivering
En kompromisslös och vacker möbelserie där varje ingående del står sig lika självklart på egna ben. Poetiska materialval kombinerade med hantverksskicklighet och en personlig omsorg om detaljer skapar objekt utan serieproduktionens vanliga avkall. En serie konstmöbler som även ifrågasätter begreppen funktionalitet, kollektion, tyngd och lätthet.

 

Svensk Form
The Swedish Society of
Crafts and Design
Svensksundsvägen 13
Box 204
101 24 Stockholm
info@svenskform.se