Claesson Koivisto Rune has been awarded the Bruno Mathsson prize for 2015

Claesson Koivisto Rune

Bruno Mathsson Award 2015 goes to the three architects and designers, Mårten Claesson, Eero Koivisto and Ola Rune.
Bruno Mathsson Prize is one of the major design awards in Scandinavia with a cash prize of SEK 250 000.
Claesson Koivisto Rune debuted in 1994 with degree work Villa Wabi and has for a long period of years been a force in Swedish, Internationally acclaimed architecture and design.

 

Swedish

Claesson Koivisto Rune får Bruno Mathsson-priset 2015

Bruno Mathsson-priset 2015 går till de tre arkitekterna och formgivarna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune. Bruno Mathsson-priset är ett av de stora formgivningsprisen i Norden med en prissumma på 250 000 kronor. Claesson Koivisto Rune debuterade 1994 med examensarbetet Villa Wabi och har under en lång följd av år varit ett kraftfält i svensk, internationellt uppmärksammad arkitektur och formgivning.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver så här i sin prismotivering: Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune inledde sitt sam-arbete redan första dagen på Konstfack. Med sitt examensarbete betonade de kopp-lingen mellan arkitektur, rumsgestaltning och formgivning av föremål. Sedan dess har de finslipat sin designfilosofi genom att skala ner till kärnan och utveckla sam-banden mellan funktion och estetik. En finslipning som även har tillfört dimension-er av humor. Claesson Koivisto Rune har med sina omfattande internationella upp-drag haft en betydelsefull roll för att öka intresset i världen för samtida svensk de-sign.

Fondledamoten och designskribenten Hedvig Hedqvist sammanfattar:
– Claesson Koivisto Rune grep med Villa Wabi genast initiativet; 62 kvadratmeter hus, japanskinspirerat genomfört in i minsta detalj. De har sedan genomfört otaliga arkitektur- och formgivningsuppdrag i Sverige och internationellt. Från senare tid märks starka produkter bl.a. för Wästberg, Skandiform och italienska Tacchini.

Fondstyrelsens ordförande, advokat Henrik Sjöman, kommenterar:
– Claesson Koivisto Rune har länge varit en tyngdpunkt i svensk arkitektur och design. Med flera högklassigt formsäkra produkter bara de senaste åren har kraften i deras gärning ytterligare tilltagit.

Bruno Mathsson-priset delas ut den 29 augusti 2015 vid en ceremoni på Vandalorum i Värnamo.

Ytterligare information lämnas av fondens sekreterare:
Monica Lembke, telefon: 0370-37 76 04, e-post: monica.lembke@vmomail.se