Claesson Koivisto Rune designar årets rosa band

Claesson Koivisto Rune designar årets rosa band

ac9cc62059db9eb3_org

För tionde året i rad formger några av Sveriges skickligaste formgivare Cancerfondens rosa band. I år är det den internationellt erkända arkitettrion Claesson Koivisto Rune som tagit sig an uppdraget. Inspirationen har varit symbolen för liv och kvinnlighet – cirkeln.

– En stor cirkel med en liten cirkel mitt i – kanske den äldsta och tydligaste symbolen för liv och för kvinnlighet? En enkel geometri som förstås av alla människor oavsett språk eller kultur. Varje dag får 20 kvinnor i Sverige bröstcancer. På vårt rosa band ryms ungefär lika många stora cirklar med en liten cirkel mitt i. Ett enkelt mönster och en påminnelse om varför vi måste bekämpa denna sjukdom, säger Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune.

Prisbelönt arkitekttrio
Arkitekterna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune inledde sitt samarbete redan under studierna på Konstfack på nittiotalet. Det är en mångdisciplinär trio som ritar hus och formger produkter. Senast lanserade de kollektionen Smaller Objects, där de formgivit en rad vardagsföremål såsom skärbrädor och ljuslyktor.

Claesson Koivisto Rune har vunnit mer än 60 internationella priser för sin design och nyligen mottog de det prestigefyllda Bruno Mathsson-priset. De är de första svenska arkitekterna som varit presenterade på Venedig-biennalens internationella avdelning.

Ett viktigt uppdrag
– Vi har, precis som de allra flesta, en nära koppling till cancer. Men det är inte den enda anledningen till att vi tackade ja, vi tycker också att det är fantastiskt att få vara med och göra skillnad. Vi hoppas att riktigt många köper årets rosa band så att det blir ett ordentligt tillskott till cancerforskningen, säger Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune.

Årets rosa band 2015
Design: Arkitekttrion Claesson Koivisto Rune
Fotograf: Knut Koivisto

Tidigare designer
2006 – Carin Rodebjer
2007 – Lars Wallin
2008 – Ingegerd Råman
2009 – Gert Wingårdh
2010 – Liselotte Watkins
2011 – Per Holknekt och Lena Philipsson
2012 – Klädmärket Dagmar med systrarna
Kristina Tjäder, Sofia Wallenstam
och Karin Söderlind
2013 – Helene och Elsa Billgren
2014 – Camilla Thulin

Försäljningsinformation
Köp årets rosa band och stöd kampen mot cancer. Ett band kostar 30 kronor och finns att köpa hos ICA, Lindex, Apoteket och XL-BYGG. Försäljningsstart för årets rosa band är den 14 september. Varje rosa band kostar knappt tre kronor att tillverka, resten av pengarna går till Cancerfonden och kampen mot cancer.

Fakta om bröstcancer

  • Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor – cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag.
  • Drygt 7 800 kvinnor i Sverige får diagnosen varje år, av totalt 58 000 män och kvinnor som drabbas av cancer.
  • Det innebär att en av nio kvinnor får bröstcancer före 75 års ålder.
  • Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena – i dag överlever mer än
    80 procent av dem som får bröstcancer.
  • Varje år dör närmare 1 500 kvinnor på grund av sjukdomen.
  • Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år.
  • Även män kan få bröstcancer, närmare 50 män drabbas varje år.

Rosa Bandet-kampanjen
Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj bekämpar cancer genom att finansiera forskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer, samt bedriva påverkansarbete. Kampanjen pågår 1-31oktober och genomförs i år för trettonde året i rad. Sedan starten 2003 har Cancerfonden – tillsammans med privatpersoner, företag och föreningar – samlat in drygt 515 miljoner kronor.

 

logo-cancerfonden-small