Bruno Mathsson-priset 2015 29/8 – 1/11 Vandalorum

Claesson Koivisto Rune

Utställning med årets pristagare Claesson Koivisto Rune

Bruno Mathsson-priset delas ut den 29 augusti 2015 vid en ceremoni på Vandalorum.
I samband med prisutdelningen invigs en utställning med Claesson Koivisto Rune på Vandalorum.

Bruno Mathsson-priset 2015 går till de tre arkitekterna och formgivarna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune. Bruno Mathsson-priset är ett av de stora formgivningsprisen i Norden med en prissumma på 250 000 kronor. Claesson Koivisto Rune debuterade 1994 med examensarbetet Villa Wabi och har under en lång följd av år varit ett kraftfält i svensk, internationellt uppmärksammad arkitektur och formgivning.

Styrelsen för Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver så här i sin prismotivering: Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune inledde sitt samarbete redan första dagen på Konstfack. Med sitt examensarbete betonade de kopplingen mellan arkitektur, rumsgestaltning och formgivning av föremål. Sedan dess har de finslipat sin designfilosofi genom att skala ner till kärnan och utveckla sambanden mellan funktion och estetik. En finslipning som även har tillfört dimensioner av humor. Claesson Koivisto Rune har med sina omfattande internationella uppdrag haft en betydelsefull roll för att öka intresset i världen för samtida svensk de-sign.

Fondledamoten och designskribenten Hedvig Hedqvist sammanfattar:
– Claesson Koivisto Rune grep med Villa Wabi genast initiativet; 62 kvadratmeter hus, japanskinspirerat genomfört in i minsta detalj. De har sedan genomfört otaliga arkitektur- och formgivningsuppdrag i Sverige och internationellt. Från senare tid märks starka produkter bl.a. för Wästberg, Skandiform och italienska Tacchini.

Fondstyrelsens ordförande, advokat Henrik Sjöman, kommenterar:
– Claesson Koivisto Rune har länge varit en tyngdpunkt i svensk arkitektur och design. Med flera högklassigt formsäkra produkter bara de senaste åren har kraften i deras gärning ytterligare tilltagit.

 

vandalorum_loggo


VANDALORUM är ett museum för internationell samtidskonst och design beläget utanför Värnamo i Småland. I april 2011 invigdes Vandalorums nya lokaler om 3 000 m2, byggda enligt ett originalkoncept av Renzo Piano med inspiration från lokala byggnadstraditioner och material. På Vandalorum visas årligen 3-5 huvudutställningar. Här ryms även Smålands Konstarkivs utställningsverksamhet och samling om ca 1 500 konstverk.