Bruno Mathsson-prize 2011 to Daniel Rybakken

SwedishBruno Mathsson-Priset för år 2011 går till den norske formgivaren Daniel Rybakken, Göteborg. Bruno Mathsson instiftade priset för drygt 25 år sedan för att stödja och uppmuntra främst unga formgivare i Norden. Bruno Mathsson-Priset har utvecklats till ett prestigefullt pris. Prissumman är på 200 000 kronor.

Mathsson-fonden säger i sin motivering, att Daniel Rybakken med konsekvent ambition förenat form och funktion genom att egensinnigt skala bort allt oväsentligt, varvid resultatet blivit en oväntad nyskapande estetik med spännande tidlös kvalitet, gränsöverskridande design, arkitektur och konst.

 

I en presentation av Daniel Rybakken skriver fondledamoten Hedvig Hedqvist:
– Sedan Rybakken tog sin master examen på HDK i Göteborg 2008 har han varit verksam i tre intensiva år. Erhållit några prestigefyllda utmärkelser men framför allt rönt stor uppmärksamhet i Milano. I april i år var han inbjuden att både göra en installation i Salone Satelilite, som ingick i firandet av Salone del Mobiles 50-års jubileum och att vara med i Spazio Rossana Orlandis utställning.

Rykbakken har en ambition att uttrycka sig enkelt. Och det är inte vilken enkelhet som helst han eftersträvar utan den svårfångade enkelheten, den som både är suverän och överraskande. Helt enkelt nyskapande enkelhet. Det är en grannlaga uppgift som ställer höga krav på sin upphovsman.

Daniel Rybakken utgår alltid från funktion men vill göra något som är annorlunda – absolut inte något som redan finns. Hans fokus är att arbeta upplevelsen av dagsljus och kontrasten mellan ute och inne – ljusets betydelse för den arkitektoniska rumsupplevelsen.

Bruno Mathsson-Priset kommer att utdelas på Röhsska museet i Göteborg av museichefen för Nationalmuseum i Oslo, Widar Halén, tisdagen den 20 september 2011. Samtidigt öppnas utställningarna “75 år med Bruno Mathsson” från debututställning 1936 och fortsatta framträdande på Röhsska museet, samt en presentation av Daniel Rybakkens formgivning. I samband med utdelningen av Bruno Mathsson-Priset delar Mathssonfonden ut 2011 års skolstipendium på 100 000 kronor, som går till andraårsstudenterna på HDK i Göteborg.

Ytterligare information lämnas av:
Monica Lembke
Mathsson-fondens sekreterare
Tel 0370-37 76 04
monicalembke@telia.com

Håkan Sjöman
Mathsson-fondens ordförande
Tel 0370-37 87 74
hs@amberadvokater.se