Exhibition: Bogdan, Lasse & Bo 2010 @ Form/Design Center

Det prestigefyllda Bruno Mathsson-priset har i år tilldelats den svenske formgivaren Thomas Bernstrand, Stockholm.

Motiveringen lyder – “Med inlevelse och envishet lyckas Thomas Bernstrand förnya vardagstingen – skapa precision och funktion med en esprit som förtydligar de emotionella dimensionernas betydelse för att uppnå tidlös kvalitet.”

Priset utdelas av Mathsson-fonden, som bildades 1983, med syfte att främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö. Prissumman är för närvarande 200 000 kronor.

För första gången delas priset ut i Malmö.

Thomas Bernstrand är en egensinnig och kreativ funktionalist med känsla för material och proportioner. Han ställer stora krav på sig själv och genomarbetar sina projekt in i minsta detalj. Hedvig Hedqvist skriver i Mathssonfondens presentation av pristagaren: “Från Thomas Bernstrand har det kommit en jämn ström av i positiv bemärkelse egensinniga produkter, stora som små, som ofta underfundigt löser problem – eller underlättar ordning i situationer som lika gärna kunde ha slutat i kaos.”

 

Med anledning av Bruno Mathsson-priset har Thomas curerat den utställning som nu öppnar på Form/Design Center. Möbler, lampor och andra produkter från de 10 år han har varit verksam som formgivare presenteras. För Thomas har det inte varit en helt enkel uppgift. Arkitektur- och designjournalisten Mark Isitt, som intervjuat Thomas med anledning av priset och utställningen, skriver: “Thomas Bernstrands verk är inte bara tilltalande, de är tillåtande också. Objekt ämnade att bruka så som man brukar. Inte avsedda att ställas ut. Därför tror jag att den här utställningen vållat honom bekymmer. Hur lyfter man möblerna ur sitt sammanhang utan att reducera dem till ren form? Hur undviker man det där esoteriska analyserandet som kultureliten roar sig med? Att döpa utställningen efter tre a-lagare i en snutfilm kan vara ett sätt att markera tillhörighet. “Bogdan, Lasse och Bo var tre karaktärer i Bo Wider- bergs Mannen från Mallorca”, berättar Bernstrand. “Det kan verka ironiskt att referera till dem, men faktum är att det är för deras gelikar jag designar. Jag vill att mina grejer ska vända sig till alla, jag vill inte exkludera någon.”

De produkter som visas i utställningen kommer från följande företag: Zero, Materia, Swedese, Nola, Röshults, Pukeberg glasbruk och Muuto.

Välkommen till utdelningen av Bruno Mathsson-priset och vernissage fredag den 24 september kl 16-19. Priset delas ut kl 16.30 av Göran Tunhammar, lands- hövding i Skåne län, och följs av ett samtal mellan Thomas Bernstrand och arkitektur- och designjournalisten Mark Isitt.

Utställningen visas i Malmö under tiden den 24 september – 7 november
och därefter i Bruno Mathssons hemstad Värnamo den 13 nov – 4 dec 2010.


FORM/DESIGN CENTER
LILLA TORG, BOX 4309, 203 14 MALMÖ
TELEFON 040664 51 50, TELEFAX 040-97 00 53
WWW.FORMDESIGNCENTER.COM