Bo Bedre Design Awards 2015 Norway: de nominerte

Bo Bedre Design Awards 2015 Norway: de nominerte

Dette er de nominerte.

BO BEDRE designpris 2015 Norge deles ut 26. august på DogA.

28. juli 2015 av Madiken Wilberg og Ida Halvorsen Kemp.

BO BEDRE designpris arrangeres i år for sjuende år på rad, og i år er prisen større en noengang. Aldri før har det vært så mange nominerte og ei heller så mange vi dessverre har måttet velge bort.

Bo Bedre ønsker å løfte frem og hedre norsk design og formgiving, og skal i år gjøre det i samarbeid med Gave- og interiørmessen. Vinnerne av Bo Bedre designpris kåres av en profesjonell jury og avsløres 26. august hos DogA.

Juryen består av Benedicte Sunde, kurator hos DogA, Alessandro D’Orazio, stylist og eier av butikken Kollekted by, Paul Anders Hoen, interiørarkitekt MNIL og partner i HessHoen, Widar Halén, avdelingsdirektør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og Grete Sivertsen, sjefredaktør i Bo Bedre (juryformann).

leserprisface-R__uy8qdxXFC2NkbzEZpZQ

Bli med på å kåre vinneren av årets Leserpris! Du kan selv vinne inngang til prisutdelingen, samt gavekort fra Iittala. Foto: Produsentene

Det konkurreres i hele 7 kategorier, og den ene vinneren kan du være med på å kåre – nemlig Årets leserpris. Ved å stemme frem ditt favorittdesign kan du også bli med i trekningen av en billett til deg pluss følge til utdelingen, samt gavekort fra Iittala til en samlet verdi av 6000 kr.

 

Alle vinnere blir premiert. Årets nykommer konkurrerer om 100 000 blanke kroner og Årets produsent vinner en standplass på Gave- og interiørmessen.

Her er årets nominerte:

Årets tilbehør

Kriterium: Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» – og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.

tilbehor-LTEhMWgML_urZpuVVXKSHQ

Med klokka, f.v.: Plint, Ekko, Wooden Bowls, Balance og Min fra Indoor Gardening. Foto: Produsentene

Plint av Andreas Engesvik, Oslo for Magnor
Med glasserien Plint, som består av drikkeglass i fire ulike størrelser samt en mugge, slår Andreas Engesvik, Oslo et slag for fine hverdagsprodukter. Den avstemte fargepaletten gjør at vi ønsker oss ett av hvert!

Balance av Hallgeir Homstvedt for Muuto
Det er noen år siden vi først så Hallgeirs nydelige vaser som prototyper. Konseptet – keramiske vaser holdt fast til en stålplate via magneter i bunnen – begeistret oss umiddelbart. Heldigvis tente Muuto på det samme, og satte dem i produksjon.

Indoor Gardening av Anderssen & Voll for Mjölk
Forskning sier: Hagearbeid gjør oss lykkeligere! Med dette som utgangspunkt har Anderssen & Voll og kanadiske Mjölk utviklet denne fantastiske serien av krukker, selvvannere og vannkanner. God å ta i, se på og jobbe med, og ikke minst: En invitasjon til å bli skitten under neglene. Vi kjenner oss lykkeligere allerede!

Ekko av Günzler.Polmar for Normann Copenhagen
Ullpleddene med det repetitive geometriske mønsteret i jacquard-vev – altså at mønsteret er like fint på begge sider – er nok et eksempel på Günzler. Polmars lekenhet og kreativitet. Vi liker fargespillet og det skiftende uttrykket godt.

Wooden Bowls av StokkeAustad for Menu
Kombinasjonen av geometriske former, presise linjer og ikke minst at de er gode å ta og føle på, gjør de skulpturelle trebollene til objekter vi både vil se på og bruke. At trestrukturen bevares tross innfargingen, gjør dem bare enda mer attraktive.

Årets lampe

Kriterium: Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som har et karakteristisk formspråk.

lamper-6ah1wjvbMY7jBbpayi20cw

Med klokka, f.v.: Morse, Cloche, Lantern, Stochastic og Kizu. Foto: Produsentene

Stochastic av Daniel Rybakken for Luceplan
Daniel både overrasker og utfordrer med denne lampen, som er langt unna formspråket vi er vant til å se fra ham. Hans versjon av lysekronen har også gjentagende former, men disse er tilsynelatende kaotisk plassert. Den skjulte LED-kilden i midten av klyngen reflekteres i glasskulene og skaper et spesielt lys.

Kizu av Lars Tornøe for New Works
De to geometriske formene som balanseres mot hverandre gjør denne lampen spesielt vakker. Med marmorfot og akrylskjerm møtes tung og lett, og skaper en lampe som like gjerne kunne vært en skulptur.

Morse av Morten & Jonas for Bolia
Morse er to lamper med samme form: Forskjellen er bare at den ene lyser opp der den andre lyser ned. Kombinasjonen av messing og polystone er en spennende materialmiks, og sørger for sanselighet til de enkle linjene.

Lantern av Anderssen&Voll for New Works
Inspirert av rislampen, men utformet i glass, har Lantern en behagelig tilstedeværelse i rommet. Det frostede ytret gir et bløtt og godt lys, og den enkle formen gjør at lampen passer inn overalt.

Cloche av Lars Beller Fjetland for Wrong for Hay
Vi falt fullstendig da vi først så denne lampen som prototype (google it!). Etter at den ble satt i produksjon av Wrong for Hay er den imidlertid blitt en helt annen – men vi liker den likevel! Formen er lett og elegant, og materialmiksen god. Når den først skulle miste sitt håndlagde utgangspunkt, er det fint at den ble akkurat slik.

Årets møbel

Kriterium: Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk.

moebler-Sv6Wt8aaVxJQPQ6mQWyyNA

Med klokka, f.v.: Saddle, Patch, Apparel, Bowl og Wooden Profile. Foto: Produsentene

Apparel av Vera & Kyte for Opinion Ciatti
Vinnerne av fjorårets nykommerkategori har hatt et travelt år. Blant annet er romdeleren deres blitt satt i produksjon av italienske Opinion Ciatti – og det til stående ovasjoner. Det sterke geometriske uttrykket kombinert med den skarpe rødfargen gjør møbelet til et tydelig innslag i interiøret; både strengt og lekent på samme tid. Vi klapper fremdeles!

Saddle av Angell Wyller Aarseth for Slåke
Den asketiske rammen gjøres innbydende med polstringen som ligger tilsynelatende tilfeldig over den. Uttrykket varierer med ulltrekk eller lær, og begge er like fine. Vi holder likevel en knapp på det lyse læret, som bare vil bli vakrere med tiden!

Bowl av Andreas Engesvik, Oslo for Fogia
Er det et bord, et oppbevarings- eller et utstillingsmøbel? Produktet kan ikke plasseres i én kategori, og det er derfor vi liker det så godt. Her kan vi like gjerne sette fra oss kaffekoppen som å stille ut favorittobjektene våre – uansett vil det være et blikkfang i rommet.

Wooden Profile av Martin Solem, Prototype
Martin, som er in house-designer hos Hay, jobber også med egne prosjekter innimellom. Det siste året har vi falt for hans Wooden Profile-serie, som blant annet består av dette renlinjede bordet. Produktet er heltstøpt og nøye gjennom- tenkt fra skisse via produksjon og frakt til sluttbruker, med fokus på bærekraft og tidløshet. Enn så lenge er det en protype, men lanseres av en produsent i høst.

Patch av StokkeAustad for Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk
De akustiske panelene Patch er et helt nytt produkt fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk. StokkeAustad har designet møbelet, som med sin kombina- sjon av GUs kvalitetstekstiler, speilflater og norsk stein, minner mer om et stykke kunst enn et «praktisk» element i rommet. Om vi hadde et rom der vi trengte å dempe lyden, ville dette vært vårt go to-møbel.

Årets nykommer

Kriterium: Prisen gis til et ungt talent som har gjort seg bemerket og evnet å bryte ut av mengden med sin design det siste året, og som vi har stor tro på for fremtiden.

nykommere-ZrH4EM0rdsfk6S7IlVyOXA

F.v.: Bjørn van den Berg, Silje Nesdal og Everything Elevated.

Silje Nesdal
Silje, som har en sammensatt bakgrunn fra møbeldesign, interiørarkitektur og tekstildesign, begeistret oss umiddelbart. Hun har et spesielt godt øye for materialer og form, og designer kommersielle, men likevel sanselige produkter. Toneangivende Vitrahaus har allerede plukket opp bokstøttene hennes, noe som er et godt tegn. Vi skal følge nøye med!

Everything Elevated
Gutta bak New York-baserte Everything Elevated foretrekker å være anonyme. Det som imidlertid ikke er anonymt, er arbeidene deres. Mellom utstillings-, grafisk- og produktdesign er spennet stort, og det vi har sett fra kontoret siden oppstarten i 2014 har imponert oss. Vi gleder oss til mer!

Bjørn van den Berg
Bjørn har en unik tilnærmelse til produktene sine. Han er et petimeter – i ordets mest positive forstand – og overlater ingenting til tilfeldighetene. Ikke bare er han nøye på produktenes estetikk og funksjon, men også på hvordan de oppleves i hånden. Det vi har sett hittil er helt unikt i sine utførelser, og vi venter spent på mer.

Årets designer

Kriterium: Prisen gis til den formgiveren som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet, med et bredt spekter av produkter.

designere-aNWKI6dW829v1d7dxoZZsQ

Med klokka, f.v.: Anderssen & Voll, StokkeAustad, Hallgeir Homstvedt, Kneip og Kristine Five Melvær.

Kneip
Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntved Ruud har både håndverker- og kunstnerhattene på seg i sin tilnærming til designfaget. De har en forkjærlighet for det tradisjonelle og bruker metodene i spennende nye produkter. Stian har utmerket seg spesielt med sitt skjeprosjekt, mens Jørgen også er billedkunstner. Designere for fremtiden!

StokkeAustad
Jonas Stokke og Øystein Austad begynte som duo i 2007, og er nå et velrenommert studio med flere ansatte. De jobber hele tiden med store prosjekter, men har det siste året virkelig vært produktive mot privatmarkedet. Vi elsker at vi endelig kan ta med et stykke StokkeAustad hjem igjen!

Anderssen&Voll
Studioet er blant de mest produktive vi har, samtidig som det kanskje er det som har gjort seg aller mest bemerket internasjonalt. Torbjørn Anderssen og Espen Voll har med seg et godt team, og har hatt et bredt spenn i sine nylanseringer i år. Virkelig imponert er vi over restaurerings- og designjobben de har gjort med restauranten Nedre Foss Gård i Oslo.

Hallgeir Homstvedt
Hallgeir har med flere nylanseringer det siste året fortsatt å vise sin gode formsans, sin lekenhet og sin evne til å tenke nytt. I tillegg har han etablert gode relasjoner til betydningsfulle pro- dusenter som Menu, Muuto og New Works, og sprer dermed norsk design til et internasjonalt marked.

Kristine Five Melvær
Multidisiplinære Kristine er et sjeldent talent i flere sjangrer, noe hun utnytter godt i sine prosjekter. Hun jobber tverrfaglig og har alltid mottageren i fokus: Hvordan vil brukeren interagere med produktet? Respondere på det? Hun har et spennende og lekent formspråk og overrasker stadig.

 

bobedre