Bo Bedre Design Awards 2020 Norway

Her er vinnerne av BO BEDRE Designpris 2020

Den norske designscenen har eksplodert, og det er med stolthet og glede at vi feirer våre fantastiske talenter. Bli kjent med alle vinnerne i årets digitale prisutdeling.

Tekst — Bo Bedre-redaksjonen

For 12. gang hyller BO BEDRE landets beste designere, kunsthåndverkere og produsenter, i et år som er alt annet enn vanlig. Men før viruset tok overhånd og kansellerte det meste av designeventer på vårparten, rakk vi å se en rekke spennende nyheter. Heldigvis! Prisen er basert på et år med lanseringer, fra 1. mai foregående år til 30. april i inneværende år, og det er disse vi feirer nå.

Ingenting kan hindre BO BEDRE i å oppfylle det som kanskje er vårt viktigste mandat, nemlig å løfte frem, synliggjøre og hylle god design. Alle vinnerne får en statuett utformet i Norges nasjonalstein larvikitt, utformet og donert av Lundhs.

Juryen består av:

  • Dr. Denise Hagströmer, seniorkurator for design og kunsthåndverk på Nasjonalmuseet
  • Kirsten Visdal, stylist
  • Runa Boman, eier og daglig leder av Norway Designs
  • Øystein Austad, tidligere partner og designer i StokkeAustad, nå Design Manager i Flokk
  • Cecilie Molvær Jørgensen, redaktør i BO BEDRE

Vi gjør oppmerksom på at Øystein Austad ikke deltar i juryarbeidet knyttet til Årets produsent, ettersom han er inhabil i denne kategorien.

ÅRETS TILBEHØR

KRITERIUM Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» – og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.

I krisetider ser vi på hjemmene våre med nye øyne: Det skal være et trygt og godt sted der vi finner ro og styrke, men også et sted som stimulerer sinnet og sansene. Årets tilbehør gjør nettopp det. Til tross for at det å skape dufter er et eldgammelt håndverk, og at luktesansen i seg selv kanskje er den som lettest frembringer minner, er duftskulpturer en underutviklet produktkategori.

Objektene Krukke og Arch bringer dermed noe nytt inn i hjemmet, de berører tidsånden og oppleves samtidig nyskapende. Duftsprayer og oljebrennere kjenner vi til, men i Kajas skulpturer, utført av dyktige håndverkere i Portugal, får vi ikke bare det fine, dekadente fra duften, men et vakkert, formalt objekt vi gjerne vil se på hver dag.

Prisen går til duftskulpturene Krukke & Arch av Kaja Dahl for Origin.

ÅRETS LAMPE

KRITERIUM Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som har et karakteristisk formspråk.

Prisen går til en lampe det har tatt mange år å formgi og få i produksjon, noe som peker på kompleksiteten bak den tilsynelatende enkle designen. Inspirasjonen er hentet fra både tradisjonelle japanske rispapirlamper og skandinavisk funksjonalisme. Den er elegant, med et snev av Chanel i sitt svart-hvite utseende, er grafisk i 2D-format, men enda mer spennende i 3D.

Ved første øyekast ser lampen ut som en enkel utelykt, mens størrelsen og tyngden, det munnblåste opalglasset og den pulverlakkerte aluminiumen, gir innelampen en distinkt opplevelse av kvalitet. Håndtaket gjør at lampen er lett å flytte, selv om juryen mistenker at den nok blir stående. Juryen skulle dessuten ønske at lyset var dimbart, for å kunne påvirke omgivelsenes atmosfære i større grad. Men at designen er formal sterk og grundig bearbeidet, med en intensjon om å ivareta både kulturarv og håndverk, er befestet utover enhver tvil.

Prisen går til Terne av Bjørn van den Berg for Skagerak.

ÅRETS MØBEL

KRITERIUM Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk.

Det er som om den hellige treenighet har smeltet sammen i ett og samme produkt: Dyktige designere, en samvittighetsfull produsent og en kulturinstitusjon uten sidestykke sørger for at Årets møbel også er det mest demokratiske. Flere millioner mennesker vil få glede av sittemøblene Andreas Engesvik og Jonas Stokke har tegnet for det nye Munchmuseet. Og de vil sitte godt.

Benkene, som er utført av foregangsbedriften Vestre i lakkert, svensk stål, oppleves nette og transparente til tross for en tydelig robust konstruksjon, samtidig som det buede formspråket har evnet det umulige: Å gjøre stål mykt. Det harde metallet har endret karakter, og tilbake står et innbydende, godt møbel. Og dessuten: Et som vil vare i generasjoner. Fargene, som er hentet fra Munchs egen palett, gir møblene ekstra karakter, noe som gjør dem like vakre å se på, som de Vatne-produserte polstrede putene vil gjøre dem behagelige å ta (kunst)pauser på.

Prisen går til Munch-benken av Andreas Engesvik og Jonas Stokke, produsert av Vestre for Munchmuseet.

ÅRETS KUNSTHÅNDVERK

KRITERIUM Prisen gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: Småskalaproduksjon og unikaprodukter.

Naturen, og dens forfall, står sentralt i Årets kunsthåndverk, men gjennom bearbeiding av det råtnende materialet fremstår det som noe vakkert, dekorativt og taktilt. Fatene Innåt – som betyr noe som ligger inntil hverandre på designerens gudbrandsdalsdialekt – fremkaller dessuten følelsen av noe trygt og sterkt: De to delene er separate, men støtter seg på hverandre, og maner på den måten frem følelser av trygghet og samhold i iakttakeren. Noe vi higer etter nå!

Fatene var utgangspunktet for et større oppdrag for Michelin-restauranten Kontrast i Oslo, noe som bekrefter tiltrekningskraften i det intuitive arbeidet designeren og håndverkeren utfører. Juryen vil dessuten benytte anledningen til å berømme nyutdannede Anna Maria Øfstedal Eng for hennes business-sans og målrettethet, og hennes evne til å bedrive småskalaproduksjon i en krevende oppstartsfase.

Prisen går til fatene Innåt av Anna Maria Øfstedal Eng.

ÅRETS RELANSERING

KRITERIUM Prisen gis til et produkt som er løftet frem fra norsk designhistorie, og som styrker norsk design i inn- og utland.

Prisen går til et produkt som virkelig har tatt begrepet relansering på kornet: Stolen beholder sitt opprinnelige formspråk fra 1954, mens den uredde produsenten har våget å gi den et 2020-uttrykk: En vill masse av norsk spælsau kler nå trerammen, og gjør den til et vaskeekte «statement». I Fredrik A. Kaysers originaldesign var luggen korthåret og imitert, mens bruken av naturmaterialet gjør stolen til et eksklusivt stykke møbel man ikke glemmer med det første.

Eikund har her tatt klassisk norsk møbeldesign og videreutviklet det, noe som utviser både modighet og fremsynthet, og ikke minst: En god dose humor. Juryen salutterer!

Prisen går til Fluffy av Fredrik A. Kayser i 1954, relansert av Eikund.

ÅRETS PRODUSENT

KRITERIUM Prisen gis til en norsk bedrift som bruker design som et strategisk virkemiddel for å bygge sin profil og forretningsvirksomhet, og som bidrar til å fremme norsk design nasjonalt og internasjonalt.

Er det noe det siste halvåret har vist oss, er det at vi går en mer fleksibel hverdag og fremtid med utvidet bruk av hjemmekontor i møte. Og med det ser vi til kontormøbelprodusentene. Vi vil sitte ergonomisk riktig, på bærekraftige materialer, utført i nøyaktig presisjon av moderne teknologi. Vi vil også at møblene skal være estetiske tilføringer i interiørene våre. Gjennom sine ni merkevarer tilbyr Årets produsent alt dette. I tillegg er den med på å opprettholde norsk og skandinavisk produksjon og industri.

Årets produsent har også utmerket seg det siste året for å tydeliggjøre sin bærekraftige produksjon, gjennom sin mye omtalte og anerkjente stand i løpet av Stockholm Furniture Fair i fjor, men også med en egen miljøavdeling, investeringer i miljø og forskning og samarbeid med Sintef. Et annet spennende samarbeid er med den prestisjefylte designskolen ECAL i Sveits. Produsenten ønsker å lære av unge hoder, den vil pushe fremover og ikke stagnere – og samtidig gi kunnskap videre til neste generasjon. En produsent for fremtiden, med andre ord.

Prisen går til Flokk.

ÅRETS DESIGNER

KRITERIUM Prisen gis til den formgiveren som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet, med sterke og karakteristiske produkter.

Årets designer har satt spor av seg på den nyere norske designscenen som ingen andre. Som en av medgründerne i Norway Says i 2000, fyrte han av startskuddet for en ny, norsk designepoke. Takket være studioets innsats for å vekke internasjonal oppmerksomhet rundt norsk design, har en helt ny generasjon formgivere trått frem og tatt plass – med suksess.

Etter at Årets designer i 2010 startet sin egen tegnestue, har hans dedikasjon til feltet vokst ytterligere. Han har samarbeidet med en rekke anerkjente produsenter og har skapt et internasjonalt navn for seg selv som utelukkende forbindes med kompromissløs kvalitet. Han har banet vei, undervist nye generasjoner, løftet frem dem som kommer etter seg, og har en tydelig stemme i designdebatten.

Han har vunnet en rekke priser for sine møbler og objekter, og ikke minst vil flere av dem stå igjen som ikoner. Når han nå i tillegg kan legge til møbler for våre to nyeste og største nasjonale museer på listen over suksesser, levner det ikke lenger noen tvil: Andreas Engesvik går inn i historien som den viktigste norske møbeldesigneren akkurat nå.

Prisen går til Andreas Engesvik.

© Inger Marie Grini

ÅRETS NYKOMMER

KRITERIUM Prisen gis til et ungt talent som har gjort seg bemerket og evnet å bryte ut av mengden med sin design, og som vi har stor tro på for fremtiden.

Årets nykommer sitter ikke stille i båten og venter på at noen skal oppdage ham. Tvert imot! Han heiser flagget til topps og utbasunerer sin tilstedeværelse høyt og tydelig. Han har tonnevis med selvsikkerhet, humor og kreativitet, noe som gjenspeiles i hans abstrakte, utforskende og utfordrende objekter.

Årets nykommer fullfører for tiden masterstudiet i design på Kunsthøgskolen i Oslo. Han beveger seg med letthet mellom disiplinene design, kunst, kunsthåndverk og mote, og jobber like fritt og intuitivt uavhengig av sjanger. Hans egenproduserte objekter – det være seg en geometrisk trestol, organisk utførte sidebord i aluminium eller røffe lysestaker i leire – har allerede innpass i noen av landets ledende butikker, og han klarer knapt å holde tritt med etterspørselen. Han har også designet smykker for unge Mold Atelier og en kleskolleksjon for anerkjente Holzweiler. Årets nykommer er grensesprengeren som tør å tenke annerledes – og som kanskje kan lære forbrukeren det samme.

Prisen går til Ali Gallefoss.

ÅRETS LESERPRIS

KRITERIUM Juryen for denne prisen har vært Bo Bedres lesere og det er antall stemmer som har utpekt vinneren.

Vinneren i den populære leserkategorien er ikke fremmed for hverken anerkjennelse eller priser, og har tidligere vunnet både Årets Nykommer, Årets Tilbehør og den gjeveste prisen av alle: Årets Designer i 2019.

3D-mønsteret i dørmattene Heymat+ er inspirert av japanske zen-hager, men har flere funksjoner enn som så: De opphøyde rillene gjør det enda lettere å skrape av sand og smuss fra skoene. Matten er produsert av 100 prosent resirkulert plast, noe som også gjør den til et mer miljøvennlig produkt. Produktet har et nærmest eviglangt liv takket være sterke, holdbare materialer og et formspråk som er tidløst og lavmælt.

Designen er inspirert av ritualet «å komme hjem», og ønsker å bidra til at overgangen mellom ute og hjemme skal medvirke til ro og harmoni. Produktet er vakkert og tilgjengelig, noe leserne tydeligvis også er enige i, da Heymat høstet inn 20% av alle stemmene. Vi gratulerer!

Prisen går til Heymat+ av Kristine Five Melvær for Heymat