Bo Bedre Design Awards 2016 Norway

Bo Bedre Design Awards 2016 Norway

Her er alle vinnerne av Bo Bedre Designpris 2016!

Bo Bedre Designpris samlet Norges designelite på Sentralen i Oslo i kveld. Her får du vite hvem som vant alle prisene!

aarets-moebel-c8l4cczuZVvXewwrTPie5g

Årets møbel: Bollo av Andreas Engesvik

Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk.

JURYENS BEGRUNNELSE

Lenestolen Bollo har en overraskende og nyskapende form, med klare referanser til ulike epoker i designhistorien. Møbelet utfordrer og skaper debatt – er det en klassiker eller et blaff? Bollo er designet av Andreas Engesvik for Fogia.

Juryen opplever formen som velfundert og original, og den utfordrer vår idé om skjønnhet. Møbelet har temperament, det har en sterk og synlig konstruksjon, og på toppen av det, polstrede puter som oser av komfort og hygge. Assosiasjonene til 70-tallets loungemøbler gir gode vibber.

aarets-designer-8ReOFr1jxmBZ4R-pW1hQSQ

Årets designer: Daniel Rybakken

Prisen gis til den formgiveren som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet, med sterke og karakteristiske produkter.

JURYENS BEGRUNNELSE

Årets designer er grundigheten og nøyaktigheten selv, og har en sterk utforskertrang når det kommer til materialer og former. Der andre designere jobber med et bredt spekter av produkter, har Daniel Rybakken gått i dybden og foredlet et smalt felt. Det har gitt resultater.

Aller mest har Daniel Rybakken bemerket seg internasjonalt.

Som eneste skandinav, og for andre gang på rad, har han mottatt verdens eldste og mest prestisjetunge designpris, Compasso d’Oro. Det er rett og slett helt rått!

soap_dish_by_kristine_five_melvaer_for_when_objects_work_01-1--Q4_AjIi1D7WSzHvwovZlA

Årets tilbehør: Soap Dish av Kristine Five Melvær

Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» – og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.

JURYENS BEGRUNNELSE

Rent formmessig er Årets tilbehør veldig nedredigert. Kun det som være med er med – alle unødvendige detaljer er utelatt.

Soap Dish er designet av Kristine Five Melvær for When Objects Work. Juryen beskriver såpekoppen som vakker, ja nærmest poetisk, både i form og materialer. Den er ikke uten nostalgiske kvaliteter, og fremstår som en moderne tolkning av et bortgjemt hverdagsobjekt.

De taktile egenskapene tilfører ekstra glede til et ritual vi gjennomfører daglig, i tillegg til at det i all sin lavmælthet har sterke formmessige kvaliteter. Designeren er en mester i å forsterke de emosjonelle båndene vi får til objektene vi omgir oss med.

aarets-nykommer-LOXeYY6Oe4mkKNlktLGu6A

Årets nykommer: Falke Svatun

Prisen gis til et ungt talent som har gjort seg bemerket og evnet å bryte ut av mengden med sin design, og som vi har stor tro på for fremtiden.

JURYENS BEGRUNNELSE

Falke Svatun er mer enn vanlig dedikert og gir seg ikke før ting er akkurat slik han vil at de skal være. Til nykommer å være, har personen et tydelig og sterkt formspråk, og det går en rød tråd gjennom alt designeren lager.

Juryen beskriver Årets nykommer som en person med meget sterk visuell bevissthet – det finnes en spenning i objektene, noe nærmest poetisk. Falke Svatun har allerede fått internasjonal oppmerksomhet, både av presse og produsenter. Juryen tror han kommer til å bli en publikumsfavoritt også!

secant-daniel-rybakken-jhillsstandard-copy-8mc6fHdYbWPkPhJ3q9-mNw

Årets lampe: Secant av Daniel Rybakken

Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som har et karakteristisk formspråk.

JURYENS BEGRUNNELSE

Vinneren av Årets lampe skårer høyt på estetikk og skulpturelle kvaliteter. Secant er designet av Daniel Rybakken for J. Hills Standard. Den er leken i uttrykket, men har en beskjeden natur og skyver mer enn gjerne oppmerksomheten fra seg for å skape et spill i rommet.

Likevel vekker den nysgjerrigheten i oss og inviterer til interaksjon. Hvor er lyskilden? Er det en skjerm eller en reflektor? Og ligner den ikke litt på en snurrebass i grunnen?

Juryen beskriver lampen som robust, med industrielle elementer, likevel utsøkt elegant. En lampes oppgave er ikke bare å lyse – dette er virkelig noe man får lyst til å samle på!

aarets-kunsthaandverk-uJP3RPOxbdiaDw5BiNacbA

Årets kunsthåndverk: Speilobjekt av Pettersen & Hein

Prisen gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: Småskalaproduksjon og unikaprodukter.

JURYENS BEGRUNNELSE

Årets kunsthåndverk gis til et produkt som er perfekt imperfekt: Her finnes tydelige spor av prosessen underveis. Juryen har diskutert hvorvidt det er snakk om kunsthåndverk eller ei, for ifølge definisjonen er kunsthåndverk en bruksting med kunstnerisk form.

Men det juryen er desto sikrere på er at vi her har å gjøre med både kunst, håndverk og design, og det i en original og nyskapende form.

Her er materialutforsking, her er urbanitet og ikke minst et fantastisk vellykket møte mellom betong, speil og metall. Juryen beskriver produktet som rått, kompromissløst og ekte.

Prisen går til Speilobjekt av Lea Hein og Magnus Pettersen. 

me_petrol_blue_desk-northern-lighting_photo-chris-tonnesen-E1k_BcAx7XQwORdbJlFWcA

Årets produsent: Northern Lighting

Prisen gis til en norsk bedrift som bruker design som et strategisk virkemiddel for å bygge sin profil og forretningsvirksomhet, og som bidrar til å fremme norsk design nasjonalt og internasjonalt.

JURYENS BEGRUNNELSE

Northern Lighting har gjort en formidabel innsats med å synliggjøre norsk design og norske formgivere i inn- og utland. De  har løftet frem unge, lovende talenter og vært kompromissløse mot sin grunnidé om å skape produkter i et stilrent, skandinavisk formspråk.

Presentasjonen og kommunikasjonen ut til brukeren holder et usedvanlig høyt nivå og sørger for at både gamle og nye klassikere når ut til massene.

Juryen trekker også frem at Northern Lighting viser at det er mulig å være gründer i dette feltet – i hvert fall om man har en sterk visjon og nok ildsjeler med på laget.

10-tiki-mork-brun-fogia-KDThGNoM-VuZrh7rHL1xDw

Leserprisen: Tiki av Andreas Engesvik

Juryen for denne prisen har vært Bo Bedres lesere selv og det er antall stemmer som har utpekt vinneren.

Noen år er kåres vinneren med knapp margin, i år har det vært annerledes. Allerede den tredje uken avstemningen foregikk, var det én som skilte seg ut. Ledelsen holdt helt i mål.

Årets leserpris gis til en sofa som er lang, slank og elegant på en og samme gang – gratulerer til Tiki, Fogia og ikke minst designer Andreas Engesvik!

logo_nb-30900f0ddfd13e6d14e2d2cfc573134bb2960891262c6af0c3a3ffec074a5bb9

Spara

Spara

Spara

Spara