Att skriva är en kärlekshandling 7/6-21/8 2005 @ Thorvaldsens Museum

På Thorvaldsens Museum, Köpenhamn öppnades den 7 juni en utställning om H.C.
Andersens erövring av skriften.

Utställningen är skapad till tre monumentala utställningsrum: förhallen på Thorvaldsens Museum i Köpenhamn, Hall Ségur i UNESCOs huvudkvarter i Paris, samt läsesalen i Bibliotheca Alexandria.

Arkitekturen understöder idén om att skapa ett poetiskt rum, uppbyggt kring juvelen i utställningen: de oersättliga dagboksbladen och almanackorna.

Montern som innehåller manuskripten är nästan 4 meter lång och klädd i stål med ett vitlackerat filigranaktigt mönster, inspirerat av H. C. Andersens pappersklipp. Stålkappan ger intryck av vitt porslin, liksom kejsarens slott i Näktergalen. Monterglaset som omsluter är av pansarglas.

10 vita fåtöljer har skapats till utställningen. Varje fåtölj har sin egen prominente uppläsare av utvalda äventyr och dagboksnoteringar på olika språk möjliggjort genom inbyggda högtalare. Här omsätts skriften till berättelse. I fåtöljens ena armstöd finner man en bok med de texter som läses. Fåtöljen kan fällas ihop så att den liknar ”Den flygande kofferten”.

Curator för utställningen har varit Annesofie Becker, produktionsledare Martin Christiansen, och utställningsarkitekter Alexander H. Damsbo och Henrik Ingemann Nielsen.

Erik Lundh, Källemo

Källemo, känt för sin kvalificerade kollektion, erhöll det hedrande uppdraget att ansvara för produktion och genomförande av hela projektet – monter, fåtöljer, skärmar. Detta arbete har pågått sedan våren 2004 och har varit både tekniskt krävande och en utmaning.

Källemo har också erhållit rätten att tillverka en limiterad upplaga av fåtöljen som fått namn efter Danmarks mest berömde person.
En hommage till H. C. Andersen.

 

Utställningen på Thorvaldsens Museum
pågår t.o.m. den 21 augusti 2005.
www.thorvaldsensmuseum.dk

 

 

kallemoHEADOFFICE
KÄLLEMO AB, Box 605, 331 26 Värnamo, Sweden
T:+46 (0)370 150 00 F:+46 (0)370 150 60 info@kallemo.se

SHOWROOM
KÄLLEMO AB, Södermalmsallén 36, 118 28 Stockholm, Sweden
T: 073-7093509, +46 (0)370 150 00