Klart för Wingårdhs Himmelstrappa på Österlen

Klart för Wingårdhs Himmelstrappa på Österlen

arkitektur. 14 december, 2012 – 14:50

Förra året överklagade Ulf Lundell bygglovet för Antony Gormleys 18 meter höga bygge vid Stenshuvud. Lundell hävdade att konstruktionen utgör ”ett hemfridsbrott” och störde hans avskildhet. Lundell hävdade att bygget var ett hus och krävde bygglov, vilket saknades, han fick rätt och skulpturen bommades igen.

Redan förra året beställde Kiviks Art Center en 18 meter hög “Himlatrappa” av Gert Wingårdh. Av ekonomiska skäl blev den aldrig byggd, men nu finns pengarna och till sommaren kommer den stå klar. Och man är inte orolig för att grannen och barden Lundell ska rida till storms igen:

“Det krävs inte bygglov för trappor, det har vi blivit garanterade av kommunen”, säger projektledaren Sune Nordgren, chef för Kiviks Art Center.

Man kallar den “en arkitektonisk skulptur som rör sig över gränserna mellan konst och arkitektur. Trappan är en stark och symbolisk signal om att projektet fått en nystart och den sätter fantasin i rörelse om att uppleva utsikten mot horisonten, men också att röra sig vertikalt i det vackra landskapet. Att sträva efter nya, djärva och överraskande synpunkter. I kombination med sin tänkvärda funktion är det också en radikal och mycket vacker skulptur.”

Arkitektur Förlag AB, Box 4296, SE-102 66 Stockholm
Besöksadress: Fiskargatan 8, tel +46 (0)8 702 78 50, e-post redaktionen@arkitektur.se