Årets nomineringar till Ung Svensk Arkitektur-priset

Årets nomineringar till Ung Svensk Arkitektur-priset

usa-priset_2015_logga

Personerna bakom tre projekt inom de olika disciplinerna landskap, inredning och byggnad nomineras till 2015 års Ung Svensk Arkitektur-priset, som delas ut av tidskriften Arkitektur. Syftet med priset, som delas ut vartannat år och går till arkitekter under 40 år, är att lyfta fram tendenser i den unga svenska arkitekturen – och att ringa in frågor som ligger i tiden. Priset består av 25 000 kronor och delas ut på Arkitekturgalan den 19 november.

– För första gången är alla genrer representerade genom de tre nomineringarna, säger Ylva Frid, jurysekreterare för Ung Svensk Arkitektur-priset. En tydlig tendens är också att det inte bara är en enskild person som står bakom varje projekt, vilket speglar att många arkitekter numera arbetar i team. Aldrig tidigare har det heller varit så många kvinnor bakom de inskickade bidragen och de nominerade, fortsätter Ylva Frid. De nominerade projekten är:

Karin Skoglund, Annika Hedeblom, Alexandra Lindberg, Moa Rundlöf: Vasakronans regionkontor, Göteborg
Vasakronans regionkontor har förvandlats till en stilla oas, ett grönt öga i Nordstans orkan av shopping, trängsel och stadspuls. Uppdraget var att i en sliten standardlokal skapa ett aktivitetsbaserat kontor, skräddarsytt för Vasakronans arbetssätt, medarbetare och kunder. Med hjälp av bland annat en skicklig färghantering och intrikat rumsorganisation har detta blivit en arbetslokal med stora kvaliteter.

Tora Bärnarp, Johanna Dehlin: Husbyparken, Stockholm
Lågmäld förädling av en förortspark, där man haft modet att göra lite.  En sliten park med fina grundkvaliteter i form av terrasserade ytor med granitmurar, trappor, fontäner och vattenbad har fått en upprustning som lyfter fram platsens ursprungliga potential.

Johan Arrhov: Six Walls House, Nacka
På en sjötomt i Nacka ligger denna villa i två plan. Hela byggnaden öppnar sig mot vattnet med stora skjutbara glaspartier på båda våningsplanen. Materialbehandlingen är reducerad och använder en putsad betongsten både in­ och utvändigt vilket ger karaktär av en enda solid volym. Tomtens förutsättningar har utnyttjats fullt ut, och gett en elegant och komplex byggnad där varje detalj sitter.

Vinnaren presenteras utförligt i nummer 1/2016.

Om Ung Svensk Arkitektur-priset 2015

Jury: Katarina Rundgren, Anders Kling, Per Bornstein, Ylva Frid (jurysekreterare)

Kontaktperson: Ylva Frid, ylva.frid@arkitektur.se, tel 0703-13 28 77

Om priset: Ung Svensk Arkitektur-priset är tidskriften Arkitekturs pris till arkitekter under 40 år. Priset delas ut vartannat år och tilldelas en eller flera arkitekter och ett av deras verk som färdigställts under de senaste två åren. Samtliga genrer kan nomineras; såväl landskap, inredning och hus. Priset delas ut till personer och inte till kontor. Priset består av 25 000 kronor och årets vinnare presenteras på Arkitekturgalan den 19 november.

arkitektur-logo