Årets möbel 2015 – Chester design Thomas Sandell & Pierre Sindre

Thomas Sandell och Pierre Sindre får Sköna hems utmärkelse Årets möbel 2015 för sin moderna, nätta fåtölj Chester. Med synligt stålskelett och fin komfort tar de den klassiska clubfåtöljen in i samtiden – med en glimt i ögat.

Juryns motivering

“Den klassiska chesterfielden uppdaterad till läcker samtidsform men med bibehållen komfort. En bulligt kompakt design har skalats av in på skelettet, och konstruktionen lyfts fram med nätta och fina proportioner.”

 

Årets möbel 2015 har, som namnet antyder, en engelsk koppling. Idén till Chester föddes under en resa till pubarnas hemland. Krögaren Björn Frantzén hade anlitat arkitektkontoret Sandell Sandberg att inreda sin nya gastropub The flying elk i Gamla stan.

 

 

– Vi gjorde en inspirationsresa till England, berättar Thomas Sandell. Björn hade ju fokus på maten och gjorde som alla kockar jag rest med gör, beställde in varenda rätt på menyn. Men mitt uppdrag var att titta på inredningar. Björns önskan var att få in den avslappnade vardagsrumskänslan man ofta upplever på engelska pubar.

Här lade de bland annat märke till de gamla clubfåtöljerna där gästerna satt bekvämt och kände sig hemmastadda.

– Ja, det blev den klassiska chesterfieldmodellen som inspirerade, och min idé var sedan att likt Le Corbusier lägga konstruktionen på utsidan.

Fåtöljerna och soffan vi sitter i under intervjun är just Corbusiers välkända kuber med utanpåliggande förkromade stålrör. Thomas köpte dem på Auktionsverket för tio år sedan och de fungerar i dag som välkomnande sittgrupp på kontoret.

Chesterfieldmöbeln uppkom i slutet av 1800-talet och är en helstoppad modell med resår i sitsen och vanligen klädd med djuphäftat läder. Le Corbusiers på sin tid revolutionerande modell, som också hade Charlotte Perriand och kusinen Pierre Jeanneret som upphovsmän, såg dagens ljus 1928.

Chester blev den moderna tolkningen av dessa två klassiker, ritades hösten 2013 och kom i produktion i år.

Fotograf: Kristian Pohl.

skonahem-1