Årets designhändelse vecka 6

Årets designhändelse vecka 6

Snart är det dags för vecka 6, som blivit synonym med Stockholm Design Week. Då kommer stora delar av världseliten inom möbler och belysning till Stockholm för att se det senaste inom skandinavisk designpå Stockholm Furniture & Light Fair. Med mässan som nav, sjuder hela staden av ett 60-tal event, installationer och fester.

Stockholm Furniture & Light Fair är världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och ljusdesign. Mässan lockar cirka 40 000 besökare och till Stockholm kommer cirka 6 000 utländska inköpare, arkitekter, designer och journalister från mer än 60 länder. Runt 700 företag ställer ut sina möbel-, belysnings- och textilprodukter. De största nationerna sett till antalet utställare är Sverige, Danmark, Finland och Norge. Sammanlagt kommer ungefär 80 procent av alla utställande företag från de skandinaviska länderna.

Stockholm Furniture & Light Fair fyller Stockholmsmässans 70 000 kvadratmeter till brädden med de senaste nyheterna för både hem- och offentlig miljö. Mässan bjuder på flera inspirerande utställningar och ett omfattande seminarieprogram. I år är satsningen större än någonsin med introduktionen av bland annat Stockholm Design Talks – ett nytt forum för kunskap och diskussioner inom möbel- och inredningsdesign. En annan nyhet på mässan är det nya designerområdet Twelve, där 12 designer visar vad som är typiskt för deras formspråk och idévärld.

En av mässans absoluta höjdpunkter är Guest of Honour, en internationellt erkänd designer som bjuds in för att skapa en lounge på Stockholmsmässans entrétorg under mässan. 2014 har uppdraget gått till den danskitalienska designduon GamFratesi. Tidigare Guests of Honour är Patricia Urquiola, Ronan och Erwan Bouroullec, Naoto Fukasawa, Konstantin Grcic, Giulio Cappellini, Ineke Hans, Paul Smith, Arik Levy, Inga Sempé och Oki Sato/Nendo.

En annan höjdpunkt är Greenhouse, där nya talanger får chansen att visa upp sina prototyper och träffa möbel- och belysningstillverkare.

Samma vecka som Stockholm Furniture & Light Fair går av stapeln pågår också Stockholm Design Week, där mässan är motorn. Den första designveckan genomfördes år 2002, och i dag omfattar veckan mer än 60 designrelaterade event som hålls på olika ställen runtom i staden. Kombinationen Stockholm Design Week och Stockholm Furniture & Light Fair har inneburit att vecka 6 numera är avsatt för “resa till Stockholm” i kalendern hos inköpare, arkitekter, designer och journalister.

–  Designveckan fungerar som en branschdrivande mötesplats även utanför Stockholmsmässans hallar. För oss är det viktigt att våra besökare får en så positiv helhetsupplevelse av veckan som möjligt. På dagarna görs affärer på mässan, och på kvällarna är det mingel och fest. Som initiativtagare till Stockholm Design Week är vi glada över att veckan växer och utvecklas, säger Cecilia Nyberg. projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week.

Mässan tar fram guiden ”The Official Guide to Stockholm Design Week”, som också finns som app och webbplats www.stockholmdesignweek.com, där samtliga event presenteras, tillsammans med tips på Stockholms bästa shoppingställen, restauranger och barer. Mässans app finns att ladda ned i Appstore eller Android Market. Officiella hashtags att använda och följa är #2014sff och #2014sdw.

Stockholm Furniture & Light Fair äger rum 4 – 8 februari 2014 på Stockholmsmässan.

Mässan är öppen endast för fackbesökare 4 – 7 februari. Lördag den 8 februari är allmänheten också välkommen.

 

spnlimg15002