Årets designer: Carina Seth Andersson!

Årets designer: Carina Seth Andersson!

ELLE Decoration Swedish Design Awards 2017 i kategorin Årets designer tilldelas Carina Seth Andersson.

Vackrare vardagsvara – det snart hundra år gamla slagordet dyker osökt upp i huvudet när jag tänker på Carina Seth Anderssons formvärld. Hon har ett sätt att ägna en särskild omsorg åt detaljerna som nästan inte syns och gör allra helst saker som ska användas om och om igen.

– Jag tror att man mår lite bättre av bra saker i vardagen, säger hon när vi träffas i hennes ateljé i Gustavsberg.
Här har generationer av formgivare före henne arbetat med just bruksföremål på den tid när Gustavsbergsfabriken var stor och tongivande inom svensk konstindustri – ett annat nästan bortglömt ord som även det passar väl in på Carinas arbete. När hon beskriver det senaste årets arbete med Skruf, Marimekko, Svenskt Tenn och Fogia är det just konstindustrier hon beskriver. Hur hon med sitt kunnande tillsammans med skickliga hantverkare skapar föremål som är tänkta att leva och fungera länge.

Det gångna året har varit intensivt för Carina: det började med lanseringen av en serie krukor för Fogia och kollektionen med textilier och glas för Marimekko – två helt nya samarbeten som också gett nya erfarenheter.
Krukorna är tillverkade i brunglaserad keramik i en liten fabrik i norra Italien, som vanligtvis tillverkar mer traditionella prydnadsföremål, som stora glaserade pantrar.
– Jag tror att de först tyckte att mina krukor var lite för ”bonniga” – jag hade med mig Höganäshandfat och avloppsrör som referenser, berättar Carina.

Men det var just det hantverksmässiga uttrycket hon var ute efter, och nu tillverkas de bruna krukorna och tillåts vara lite olika – just så som handgjorda saker gärna blir.
Tillsammans med Marimekko har Carina gett sig in i mönstrens värld och har designat textilier med diagonalrutor i rosa och mörkblått och vaser med en liten fot som höjer dem över bordsytan så att dukens mönster kommer till sin rätt. På sätt och vis knyter Marimekkosamarbetet ihop Carinas formvärld eftersom hon en gång började på textilinstitutet i Borås, innan hon valde att arbeta mer tredimensionellt och med glas.
– Det känns otroligt utvecklande och utmanande att jobba med Marimekko, säger hon.

Samarbetet med glasbruket Skruf har pågått länge och tillsammans med företaget skapar Carina ofta bruksföremål i klarglas med driven kant – de senaste exemplen är den generösa spilkumen som presenterades i början av hösten och den glasservis hon formgav som en present från Sveriges riksdag till kungen på hans 70-årsdag. Ur det långsiktiga samarbetet med Skruf kommer föremål att använda länge:
– Jag tror att ett objekts livslängd delvis hör ihop med att man låter det ta tid när man tar fram det.

Motivering:
”Med perfekt avvägda linjer 
och känsla för materialens olikheter skapar 
hon sköna bruksföremål. 
Hon är den lågmälda perfektionismens mästare.”

Namn: Carina 
Seth Andersson.
Bakgrund: Designer 
och konsthantverkare. 
Samarbetar med 
bland andra Skruf, 
Fogia, Marimekko och 
Svenskt Tenn.
Aktuell: Med nya 
produkter för Marimekko och en utställning 
med unikt glas i Japan 
i april. Ingår i den 
grupp som arbetar med 
inredningen till den 
nya restaurangen på 
Nationalmuseum.
Hemsida: 
carinasethandersson.com

http://www.elledecoration.se/arets-designer-carina-seth-andersson/