Anthropologie och Storsjöhyttan

Jämtländska Storsjöhyttan AB har i dagarna exporterat en stor beställning av vinglaset “Skog” till Anthropologie, New York, en amerikansk kedja för mode och inredning.

Det är Ulla Gustafssons vinglas “Skog” som ska lanseras på den Amerikanska marknaden. Chefen för inköp Chris Herncane ville först lägga en order på femtusen exemplar med väldigt kort varsel, men för ett företag med tre glasblåsare uppbokade med andra beställningar landade den första orden på trehundra stycken.

Vinglaset kräver stor yrkesskicklighet då kombinationen av en generös kupa, med driven kant, och smalt och högt ben med påklippt “kvist” gör det enormt svårt att tillverka. Det fick Anthropologies egna producenter erfara då möjligheten att köpa enbart designen erbjöds dem. Tanken var att öka volymerna genom att tillverka glaset i egna licensierade fabriker, men det gick i stöpet då det var för svårt rent tekniskt att massproducera glaset.

Så Ulla och hennes kollegor Nilla Eneroth och Anna Lena Kauppi kavlade upp ärmarna lite extra och glädjen var stor när det sista av de trehundra glasen var färdigt.

Den första sändningen kommer i dagarna anlända till New York.

Men redan nu kan man hitta glasen på Blås o Knåda i Stockholm och hos Storsjöhyttan förstås.