Ann-Britt ”Amba” Haglund 12/10 – 30/10 2013

Ann-Britt ”Amba” Haglund 12/10 – 30/10 2013

Varierbar

Ann-Britt Haglunds keramiska arbeten har ett helt eget uttryck, såväl stramt och återhållet som dynamiskt och repeterande. Tidigare i höstas utsågs hon till 2013 års mottagare av Keramikpriset för sitt gedigna och uttåliga konstnärskap och det är med stor glädje som Kaolin nu visar hennes arbeten.

Sedan sin examen från Konstfack 1995 har Ann-Britt Haglund oförtrutet arbetat med att undersöka och utveckla byggkeramiken genom komplexa variationer och sinnrika lösningar. Hennes keramiska verk och utsmyckningar fascinerar betraktaren och berikar de arkitektoniska sammanhang som de visas i. Lekfullhet och perfektion samsas med ett stort hantverkskunnande och oändligt tålamod.

Till sin utställning hos Kaolin har Ann-Britt Haglund arbetat med att ta reliefväggen ut i rummet, göra den till ett objekt som inte har en baksida utan kan ses runt om. Inspirationen kommer från en vistelse i Japan där det är lika viktigt hur keramik-föremålet ser ut på undersidan som på ovansidan. Arbetet är ett fortsatt utforskande av byggkeramiken och möjliggjort tack vare Konstnärsnämndens arbetsstipendium.

Till skillnad från hennes tidigare reliefplattor har hon nu gjutit en geometrisk kropp som pusslas ihop till mönstervävar i stengods. Namnet Varierbar kommer från hennes idé om att bygga frihängande, liggande, stående eller avskärmande “väggar” som man kan röra sig runt. Mönstret upplevs på olika sätt beroende på varifrån man kommer och när på dagen man ser det. Vinkeln, ljuset och skuggan bidrar till den rika mönsterupplevelsen, det förstärker och förändrar mönstret på ett lekfullt sätt.

Ann-Britt Haglund finns representerad hos Nationalmuseum, Röhsska Museet och Höganäs Museum samt är medlem i Konsthantverkarna och ateljéföreningen G-Studion i Gustavsberg.

I samband med utställningen kommer Ann-Britt Haglund att hålla en öppen föreläsning hos Kaolin, tisdag den 22 okt. kl. 18.30.

Välkommen på vernissage lördagen den 12 oktober 2013, kl. 11-16

kaolin

Hornsgatan 50
118 21 Stockholm
tel. 08-644 46 00
www.kaolin.se
info@kaolin.se

Öppet: Mån-fre. 11-18,
lör.11-16, sön. 12-16

http://www.amba.nu