Tredje gången gillt för EDIDA/ELLE Deco International Design Awards, designtävlingen som ELLE Interiör och de 19 systertidningarna runtom i världen gör omröstningar för en gång om året. Första omgången är nationell; resultatet av finalomgången (som röstas fram av alla redaktionerna) presenteras under möbelmässan i Milano i april 2005. De svenska vinnarna tar emot sina prisdiplom vid en separat tillställning i Stockholm i november.
Naturligtvis hoppas vi att våra nomineringar ska falla våra internationella kollegor i smaken – förra året vann Ikea och formgivaren Mikael Warnhammar EDIDA i kategorin Kök & Kökstillbehör. Vad den svenska juryn främst velat premiera är intelligent och innovativ formgivning.
AV LOTTA LEWENHAUPT

Nomineringarna från Sverige röstades fram av en jury bestående av:
Anika Reuterswärd, formgivare och arkitekt SIR; Tom Hedqvist, formgivare och rektor på Beckmans högskola för design; Jonas Magnusson, vd och designstrateg på Ytterborn Fuentes; Karin Ohlsson-Leijon, redaktionssekreterare på ELLE Interiör samt
Lotta Lewenhaupt, redaktionschef på ELLE Interiör.KÖK & KÖKSTILLBEHÖR
Jasper Morrisons ursnygga serie Brunch för Rowenta. En säker uppgradering av annars allmängiltig industridesign, speciellt kaffebryggaren är elegant så man ryser. Plus även för priserna: kaffebryggaren kostar ca 1 200 kr, brödrosten 1 000 kr hos Asplund.


BADRUM & BADRUMSTILLBEHÖR
Agapes nya orange dusch Kaa, med handdusch och stril av gummi, design Giulio Gianturco. Ännu en uppgradering i genren industridesign. Och så blir man så glad av färgen!


GLAS & PORSLIN
Karaffen 45 ur den nya serien Nero, formgiven av Anne Nilsson för Kosta Boda. Formen är enkel och funktionell, men det geniala är det påmålade ”greppet” som gör att kannan är lätt att hålla i även när den är fuktig. Den greppvänliga ytan är målad med platina och sedan beströdd med glaspulver; ytan både känns och syns som asfalterad. Nero 45 rymmer 130 cl och är 27 cm hög; fungerar lika bra för vin som vatten, eller rentav som vas. När det gäller bruksföremål är Anne Nilsson en av Sveriges säkraste formgivare: hon tänker ofta så självklart logiskt, vilket den här karaffen är ett strålande exempel på. ”För visst är det trist med karaffer som är fulla med fingeravtryck”, som Anne själv påpekar.

NISSE PETERSONMATTOR & GOLVTÄCKARE
Barbro Lomakkas vackra fi ltmattor av fransad ull: tilltalande och fi na exempel på moderna ryamattor, som kan användas även som fi ltar. Får man kalla det filtrya?
Tekniken är inte ny, men resultatet visar på nytänkande.

LAMPOR & LJUSKÄLLOR
Lamporna Lantern, design Matti Klenell & Peter Andersson för Örsjö Belysning: det är precis den typ av lampa man själv hade velat komma på att formge. Opretentiös, enkel-elegant och lättplacerad! Lantern finns i två modeller, rektangulär och kubisk, med skärm i benvitt, svart eller rött. Visserligen är modellen tänkt för offentligt bruk – den hänger bland annat i Arkitekturmuseets lokaler – men är lätt att tänka sig hemma. Matti och Peter, som är bästa kompisar sedan de båda gick ut Konstfack 1999 och som delar kontor, har en inställning till design som är mycket rak på sak, men samtidigt finns där alltid någon finurlig liten knorr.

SÄNGAR & SÄNGKLÄDER
Tempurs nya sängprogram, i design av Sandra Kragnert. En elegant, tilltalande och bra vidareutveckling av ett i sig intressant projekt. Det är förstås alldeles självklart att framgången Tempur ska krönas med sängar, nu handlar det inte bara om god sömn utan även en snygg inramning! Sängarna finns i tre modeller, med ram och underrede i ek och ben i ek eller krom. Klädseln är i neutrala färger som sand eller grafi tgrått, i bomull och avtagbar. Roligt att dessutom få stifta bekantskap med en ny formgivare: Sandra Kragnert gick ut från Beckmans Form våren 2001 och har sedan arbetat med bl a Ikea, där hon hade ett arbetsstipendium direkt efter skolan. Att Sandra är en samvetsgrann formgivare med höga krav på estetiken tycker vi syns på det årslånga arbetet med Tempurs sängar och ser fram emot att få se mer av hennes hand.

SITTMÖBLER & STOLAR
Böjträstolen Gubi, design Komplot för danska Gubi. Under året har stolen erövrat både Forsnäspriset och Kölnmässans designpris Red Dot för den nya tekniska lösningen att forma sitsen i böjträ tunnare och i ett enda stycke. Vi premierar den emellertid som ”stolen stol för tvåtusentalet”; stolen är en uppföljare till Arne Jacobsens klassiska Myran. Komplot är ett kompanjonskap mellan arkitekten och formgivaren Poul Christiansen (välkänd för sin vågformade taklampa gjord för Le Klint redan 1969) och ryskfödde grafi ske designern Boris Berlin. I Sverige är herrarna kanske mer bekanta för gummistolen Non, som tillverkas av Källemo.

VÄGGDEKOR & TAPETER
Hanna Wernings affischtapeter Animal Flowers tycker vi har en esprit av Josef Frank, men känns samtidigt helt nutida. Hannas väggpoesi trycks i blad på 49x69 cm som kostar 150 kr/styck. Sex motiv fi nns som säljs hos Svenskt Tenn och Designtorget samt via Hannas egen hemsida – här syns Djurträdgård. Hanna bor i London och är utbildad grafi sk formgivare på berömda Central St Martins College of Art & Design. Mönstren till Animal Flowers växte fram sista skolåret, för ungefär fem år sedan, och då var tanken att göra inte alltför konventionella tapeter. Men mönstren skapade efterfrågan ännu för något år sedan. När Hanna sedan inte hittade en tapetproducent fick hon idén att göra affischarken.


ÅRETS STJÄRNSKOTT

Nu är det med rätta talangfulle Johannes Norlanders år: på möbelmässan i Älvsjö i våras visades flera nyheter i hans design, bland annat stolarna Dartanjang och Kyparn med tillhörande bord hos Nola. Ifråga om stolarna får man säga att trägen vinner: Johannes har visat dem flera gånger om på olika mässor. Under året har Kyparn visat sig bli favorit hos alla inredningsstylister. Vi tror att det beror på både dess enkelhet och esprit i formen – det fi nns något rustikt poetiskt över stolen som vi i juryn inte sett sedan Jonas Bohlins betongstol kom.

TEXTILIER
Helt enastående: Eva Marmbrandts lamellgardiner, som nu säljs genom Silent Gliss. Första prototypen dök upp till möbelmässan i Älvsjö i februari 2003, och mottogs redan då med entusiasm eftersom det var (och är) en av de snyggaste lösningar på avskärmning man sett på länge. Dessutom fungerade de ljuddämpande. Uppföljaren, spetsmönstrade Filippa, dök upp som Evas examensarbete på Konstfack i våras. Nu arbetar Eva vidare med sina idéer som projektanställd för Silent Gliss. Hela idén föddes genom en skoluppgift på Konstfack, där temat var ljus och skugga och själva uppgiften var att förhålla sig till någon form av arkitektonisk öppning. Eva tittade bland annat på befi ntliga avskärmningssystem och insåg att lamellsystemet är nästan oöverträffat rent tekniskt – utmaningen låg i att göra något både vackert och häftigt av dessa annars så trista och ”kontorsgrå” system. Eva har lyckats, och fortsätter att lyckas, med att göra lamellsystemet både spännande och vackert – och det är det juryn premierar.

KNUT KOIVISTO
ÅRETS DESIGNER

Kan någon vara mer här och nu än Marcel Wanders?
Det känns som om han är med överallt, till och med i Sverige – där han är en av de fem formgivare som tolkar färgerna i årets ad-kollektion för Alcro. Lilla bordet Crochet Table, som Marcel Wanders gjorde 2001 för Moooi, är ett typiskt exempel på hur något förändrar form i hans händer: virkat bomullsgarn stagat med epoxy.
Läs mer om Wanders i senaste Elle Interiör.

MÖBLER
Åsa Johanssons hopfällbara bord Brygga för Karl Andersson & Söner. En smart utveckling på den sortens fällbord som finns i samlingslokaler, men vi tycker också att bordet är elegant nog att betraktas som ”ett modernt slagbord” på hemmaplan. Åsa Johansson har utbildat sig till möbelformgivare på Danmarks designskola i Köpenhamn, och där var hon fortfarande student när hon kom till Karl Andersson & Söner med skisserna till det här bordet.


JURYNS HEDERSPRIS

Juryns hederspris går till Anna Kraitz, en formgivare som alltid går sin egen personliga väg. Fortsätt med det! Ljusstaken Y-bone är ett lysande exempel.