20/2020 a group exhibition with unique new contemporary glass art – Galleri Glas

20/2020 a group exhibition with unique new contemporary glass art curated by Tom Hedqvist

12 November – 23 December, 2020

20 Swedish and international artists show where glass art stands in 2020.

_______________

20/2020 — en samlingsutställning med unik ny samtida glaskonst kurerad av Tom Hedqvist

20 svenska och internationella konstnärer visar var glaskonsten står 2020.

Som avslutning på ett år som inte liknar något annat bjuder Galleri Glas på en första samlingsutställning. I utställningen 20/2020, Galleri Glas 22: a i ordningen, presenterar galleriet ett ”koncentrat” av vad som visats under galleriets tre första år. Det blir ett manifest över att den samtida glaskonsten står sig stark.

”Vi kan inte tänka oss en bättre kreativ samarbetspartner för denna presentation än Tom Hedqvist”, säger Anna Bromberg Sehlberg vid Galleri Glas. ”Tom är en auktoritet inom svensk design och konsthantverk och även inom glaskonst. Det är ett nöje att få arbeta med honom i detta”.
”Jag blev glad över att bli tillfrågad, förutsatt att det skulle vara ett samarbete med Anna och Elin på Galleri Glas och med konstnärer och formgivare från olika generationer. Jag föreslog att vi skulle välja ut tjugo formgivare att visa i november/december 2020. ”, säger Tom Hedqvist”

Tom Hedqvist behöver ingen närmre presentation för oss med intresse för samtida svensk designhistoria. Bakom sig har han en enastående karriär som spänner över sex decennier sedan han 1972 utexaminerades från Anders Beckmans skola (numera Beckmans Designhögskola). Redan 1970 var han en av grundarna av den stilbildande 10-gruppen, inom vilken han ännu är verksam. Tom Hedqvist har genom åren varit professor i grafisk design vid Konstfack, konstnärlig ledare för Orrefors, rektor för Beckmans Designhögskola och chef för Röhsska museet i Göteborg — vid sidan av sin egen framgångsrika karriär som grafisk designer, textil- och produktformgivare och curator. Hans arbete finns representerat vid Nationalmuseum och många andra ledande institutioner. I februari 2020 var Tom Hedqvist aktuell med den unisont hyllade utställningen Rum Bilder Ränder tillsammans med Ingela Håkansson på Konstakademin. I september 2020 kurerade Tom den textila utställningen Tex-Re-Mix på Svenska institutet i Paris.

Utställningen 20/2020 är medvetet gestaltad med tanke på säsongen och de kommande jul- och nyårshelgerna. Besökare skall kunna köpa de objekt som presenteras i utställningen och genast få med sig konstverket hem. Från varje medverkande konstnär har därför tre verk valts ut — totalt 60 unika konstverk i mindre och mellanstora format. Utställningens innehåll kommer därför att förändras med tiden.

”Av de formgivare som vi har valt att ställa ut tillhör många Galleri Glas ”stall” både svenska och internationella. För att hålla ihop helheten har vi givit några riktlinjer. Sammantaget tycker jag att urvalet ger en både bred och vital bild av var glaskonsten står idag”, fortsätter Tom Hedqvist. ”Utvecklingen går mot att gränserna mellan konst, konsthantverk och bruksföremål suddas ut”.
För Galleri Glas är utställningen 20/2020 en summering av en treårig historia.
20/2020

En samlingsutställning med ny samtida glaskonst kurerad av Tom Hedqvist
12 november-23 december
Galleri Glas, Nybrogatan 34
Medverkande konstnärer:
BarroLevén
Lene Bødker
Dover/Cederbaum
Carl Cyrén
Evelina Dovsten
Maria Bang Espersen
Ingalena Klenell
Ingegerd Råman
Simon Klenell
Lena Bergström
Liu Chien Kuang
Kristin Larsson
Tone Linghult
Sara Lundkvist
Rasmus Nossbring
Morgan Persson
Jo Andersson
Jonas Rooth
Gunnel Sahlin
Ann Wåhlström

 

 

NYBROGATAN 34, SE-114 39 STOCKHOLM, SWEDEN
INFO@GALLERIGLAS.SE, +46 70 823 11 87

PLEASE BOOK AN APPOINTMENT

Opening hours: Tuesday-Thursday 12-18, FRiday 12-17, saturday-sunday 12-16, monday closed

Important information about Covid-19
Galleri Glas follows the Government’s decision and the recommendations of the Public Health Authority on the issue of the Corona virus and its spread. We increase the cleaning frequency and follow the directives from Stockholm City about the visiting numbers. Otherwise, we are open as usual.