Trapholt • Æblehaven 23 • 6000 Kolding
Tlf: 76 30 05 30  • Fax: 76 30 05 33 • E-post: kunstmuseum@trapholt.dk


Historien om syv møbler fra Planken Ud II

Snurretop
Designer: Karen Kjærgaard
Snedker: Gert Kjeldtoft
Ask


Karen Kjærgaard:
- Cirklen er fascinerende: en defineret form uden ende eller begyndelse. Den kan rumme alt eller intet. Den kan være udfyldt eller hul. Eller tredimensional, en sfære, der kan trille af sted. Geometri og så alligevel noget umiskendeligt blødt og feminint.
Jeg undersøger, hvor langt jeg kan trække cirklen, så den både giver mening og form. Og nogle gange er det enkle svært. Også for snedkeren, som i dette tilfælde både skulle dreje, fræse og udføre et kompliceret lakarbejde. Enkeltheden kræver præcision.
   -Jeg forsøger at finde balancen mellem det banale og det sofistikerede, og lader mine objekter/møbler fortælle historier. I dette tilfælde gennem et banalt legetøj fra barndommens landskab, snurretoppen, velkendt og så pludselig fremmedgjort pga. sin volumen. Dualismen, kontrasten og transformationen er en del af mit univers og arbejdsmetode.


Planken Ud II - Do Me - Søren Ulrik Petersen [5,18 kb]"Do Me"
Designer: Søren Ulrik Petersen
Snedker: Peter Møldrup Vest og Christian Rixen
Bøg

"Do Me" er en moderne udgave af en stumtjener. Den består ganske enkelt af et stykke stukket træ med to slidser og et hul.
   Stukning er en dansk udviklet teknik, hvor man under stort tryk presser træet i længderetningen således, at træets fibre foldes på tværs og bliver meget smidige. I våd tilstand er det så muligt at bøje træet, idet træets fibre kan strække sig i en længde svarende til sammenpresningen.
   I modsætning til dampbøjning, som kræver varme og kostbart spændeudstyr, er stukning en nyere, hurtigere og billigere metode til at tvinge træet ind i en form. Desuden er stukning ideel til produktion af små møbelserier, da man kan bøje træet i kold tilstand, blot det holdes vådt.
   "Do Me" udnytter til fulde stukningens fordele: den leveres vakuumpakket i plastic og kan således holde sin bøjelighed i op til 3 måneder. Når den glade køber pakker "Do Me" ud, kan den bøjes i den ønskede facon – heraf titlen "gør mig" (færdig). "Do Me" skal herefter blot fikseres i 2 uger, og træet er så tørret tilstrækkeligt til, at det kan holde formen.
   "Do Me" er en genial udnyttelse af en kendt teknik, og overlader lidt initiativ til køberen, som selv skal "aktivere" møblet. "Do Me" er - ikke uden et gran af alvor - forsynet med holdbarhedsdato: det stukkede træ skal være fugtigt for at kunne formes.


Lotus
Designer: Louise Campbell
Snedker: Lars Bille
Ask


Planken Ud II - Lotus - Louise Campbell [12,44 kb]

   168 samlinger, 224 dyvler, 70 kiler - forarbejdet med millimeterpræcision. Til at sidde i. Gynger sidelæns. Kan vippes tilbage, så man sidder som en banan i en frugtstol. Hvorfor ikke?
   "Lotus" er udført i asketræ, som på grund af dets smukke udseende, ekstreme bøjelighed og gode styrkeegenskaber er efterspurgt til møbelfremstilling – enten som massivt træ eller finér. Stolen af form som en lotusblomst er et godt eksempel på en designers idé, som for at blive til virkelighed, kræver en særdeles dygtig snedkers hånd - og et godt samarbejde undervejs.Det flyvende tæppe
Designer: Carlo Volf
Snedker: Hans Stenderup Jensen, Bert Amstutz, Klement Bornebusch
Ask

Planken Ud II - Lotus - Louise Campbell [12,44 kb]

   "Det flyvende tæppe" er et godt eksempel på et møbel, der ikke umiddelbart afslører sit materiale. De bløde former virker uforenelige med træet som materiale, men kan lade sig gøre fordi "tæppet" er opbygget af stavlimede trælameller. De smukke kurver vækker minder om barndommens fantasiland hvor flyvende tæpper selvsagt er et transportmiddel, og kun fantasien lader til at sætte grænser for hvad der kan udføres – selv i træ.


Børstehesten
Designer: Kasper Salto
Snedker: Stefano Caruso, Nicolaj Bo
Ask


   Endnu en designer har skelet til barndomslandet for inspiration og har nyfortolket en klassiker: gyngehesten. Gyngehesten er blevet klonet med en børste og hybriden en børstehest er opstået.
   Designerens ønske er, at børstehesten bliver, hvad hesten var i gamle dage - et transportmiddel. For børn og barnlige sjæle vil børstehesten uden tvivl være et middel til at gøre gulvrengøring væsentlig sjovere.


En drømmeplads
Designer: Sebastian Holmbäck
Snedker: Aileen Mason Westphal, Suh Mathisen, Randi Moe
Ahorn
Sebastian Holmbäck:
Noget med fronten på en AC Cobra...
Og en rigtig kvindes figur...
Jeg tror jeg må lægge mig lidt...


Freud und Freunde
Designer: Thomas Alken
Snedkere: Jacob Schou og Sebastian Jørgensen
Ask
Thomas Alken:
   -Jeg har jævnligt samarbejder med snedkere qua mit arbejde som møbel- og indretningsdesigner. Men under "Planken Ud" er det første gang jeg har arbejdet med så unge folk og det har givet mig en ny dimension af møbelsnedkerfaget.
   Snedkerne havde en ung friskhed, mikset med den stolthed og de traditioner som faget pr. definition må og skal indeholde. En friskhed, der kom til udtryk i lysten til at eksperimentere for at nå de mål jeg, som designer, havde stillet. En vilje til at lytte, når jeg bevægede mig ind på deres banehalvdel og kom med frimodige forslag om dyvler og svejfningsskabeloner - og på samme tid en lyst til at komme med meninger og udsagn om designet.
   Måske var det et udtryk for ungdommelighed eller måske et udtryk for at den nye generation af møbelsnedkere også har indset hvor meget der er at hente i de områder hvor vore faggrænser overlapper hinanden. Jeg gør gerne forsøget igen.


Besøg Planken Ud på nettet