Signe Persson-Melin, Stina Lindholm och Sam Stigsson.
Sommarutställning i Trädgårdsateljén, Aslaregärdet 9, Skillinge.
30 juni – 31 juli, 2005. Öppet: torsdag – söndag, kl. 12 – 17

”Ett av våra favoritmaterial till trädgården, terrassen, balkongen eller inomhus, är betong. Orättvist ansedd som billig och brutal har den fört en lite bortglömd tillvaro som platta eller
planteringskärl. Men för några år sedan vände det och alltfler formgivare upptäckte att betongen både är vacker och lite lyxig i sin enkelhet.”

Signe Persson-Melin
”Sommaren 1998 visade jag på Rosendals trädgård i Stockholm trädgårdsplattor i cement, fågelbad och stengodskrukor. Hommage Ulla Molin. Trots att utställningen blev mycket väl mottagen hade jag inte tid att vidareutveckla projektet – just då. Nu tycker jag tiden är mogen att visa det igen. Helt i betong. En början till något som jag tror kan bli mycket spännande.”

Stina Lindholm är skulptör och formgivare, utbildad på Konstfack och Konsthögskolan. Stina driver Skulpturfabriken på Gotland, ett designföretag som tillverkar produkter av betong för offentligt och privat bruk som bänkar, planteringskärl, fat och specialdesignade möbler m.m. ”Som inspirationskällor verkar naturens former, arkitektur och äldre kulturers formspråk. Den enkla skiftningen, formens ytspänning med ljusets påverkan, de små detaljerna är formaspekter i min verktygslåda”, säger Stina. Stina visar planteringskärl, urnor och fågelbad i betong - allt utfört i en vacker, stram enkelhet.

Sam Stigsson är konsthantverkare från Stockholm med sommarhus i Skillinge. När Sam arbetar med betong skulpterar han först en modell i lera. Den gjuts sedan i silikon till en form som används till gjutandet i betong. Efter att föremålet tagits ur formen ska det bearbetas, putsas och slipas till det ”känns helt rätt”, som Sam uttrycker det. Sam är också fågelskådare. Hans hönor, koltrastar och andra fåglar och djur är kända för sitt unika uttryck och speciella finish. De återspeglar på ett säreget sätt de levande förebildernas skönhet.