Swedish Style in Tokyo bygger affärsbroar för design mellan Sverige och Japan
- svensk export- och kulturfrämjandesatsningar

Efter två lyckade satsningar av Swedish Style in Tokyo lämnas nu stafettpinnen över till Exportrådet i Tokyo för att genomföra den tredje upplagan av Swedish Style i Tokyo 5-15 oktober 2002.

2001 års event blev en plattform för att visa upp kreatörer från Sverige inom musik, mat, mode, design, konst & Internet.

- Efter all framgång med Swedish Style förra året är det helt naturligt att eventet nu får en fortsättning, säger Leif Pagrotsky, Handelsminister. Det finns många kunskapsområden i Sverige som har väckt intresse i omvärlden och det finns inga gränser för vad vi skulle kunna visa upp i ett land som Japan. Många japaner är mycket intresserade av svensk design, konst, musik och mat, så det är fantastiskt att Swedish Style 3 nu drar igång, fortsätter Leif Pagrotsky.

- Den förra projektledaren Ewa Kumlin har byggt ett varumärke där det trendtokiga Japan nu fått upp ögonen för Sverige som en ledande nation inom upplevelseindustrin. Nu vill vi att de svenska företagen ska få skörda framgångarna av detta, säger Mattias Bergman, chef för Exportrådet i Tokyo.

- Det finns inga motsatsförhållanden mellan kulturell och kommersiell framgång, säger Kenneth Hagås, projektledare för Swedish Style in Tokyo. De går hand i hand. Den här aktiviteten är också intressant för företag som vill bli associerade med imagen av nutida Sverige.

Designföretaget Claesson-Koivisto-Rune kommer även i år att medverka i Swedish Style in Tokyo.
- Japan har betytt och betyder mycket för oss. Japan ligger på många sett betydligt närmare än vad vi tror, säger Mårten Claesson, grundare av Claesson-Koivisto-Rune.

Swedish Style 2002 kommer att fokusera på inredningsdesign. Tanken är sedan att de kommande tre åren följa upp med fler fokuserade event som har olika inriktningar inom upplevelseindustrin som musik- mode-, eller fritidsområdet.

Exportrådet hjälper företag att etablera produkter, tjänster och idéer på nya marknader. Vi har över 400 anställda och kontor i 35 länder. Vi arbetar genom svenska ambassader, konsulat och handelskammare i länder där vi inte har egna kontor. Exportrådet verkar på uppdrag av näringslivet och staten. Omsättningen är cirka 460 miljoner kronor.