Svenskt Tenn

Unik utställning av
Sigurd Persson

20 nov - 28 februari


Med en kollektion av tennföremål och silversmycken, formgivna för Svenskt Tenn, sätter Professorn och ädelsmeden Sigurd Persson punkt för ett långt och oerhört produktivt liv. Med offentliga arbeten såsom; formgivning av 5-kronan, glasservis åt Riksdagen som bröllopsgåva till kungaparet, Gunda-grytorna för KF, Folksams logo och ett stort antal silverföremål, kommer han alltid att minnas som en av Sveriges mest framstående formgivare. Sigurd Persson avled den 18 oktober.

Mellan den 19 november och 28 februari visas en utställning med Sigurd Perssons kollektion för Svenskt Tenn. Visningen gestaltas av Tom Hedqvist, rektor för Beckmans designhögskola
.

År 2004 är det 80 år sedan Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn. På 1920-talet återupptäckte hon tennet som konstmaterial och anlitade erkända konstnärer och formgivare för tillverka prydnadsföremål till butiken. För att föra Estrid Ericssons tradition vidare har Svenskt Tenn startat olika projekt som syftar till att revitalisera och införliva ett nytänkande kring tennet som material. Sigurd Perssons verk är en del i detta projekt.

- Vi tog kontakt med Sigurd Persson för ungefär ett år sedan. Han har arbetat med mässing och silver, men inte så mycket i tenn. Därför tyckte han det var inspirerande att få arbeta i materialet. Nu är vi oerhört glada över att få visa upp resultatet. För att hedra Sigurd Perssons minne kommer vi i samband med invigning av utställningen att anordna en minnesstund, säger Yvonne Sörensen, VD på Svenskt Tenn.

Utställningen gestaltas av Tom Hedqvist, rektor på Beckmans designhögskola. Visningen består av: 9 corpusföremål såsom ljusstakar, kannor och skålar med lock, allt i tenn. I utställningen ingå också smycken i silver såsom ringar och halsband med detaljer av plexi. Allt signerat Sigurd Persson.

Utställningen pågår mellan den 19 november - 28 februari 2004. Samtliga föremål i kollektionen är till försäljning och ringarna går att få i olika storlekar.

Svenskt Tenn

grundades 1924 av Estrid Ericsson. Det första decenniet var verksamheten inriktad på tennproduktion. 1933 började ett fruktbart samarbete med wienerarkitekten och formgivaren Josef Frank. Sedan dess har Josef Franks design av bl a mönster och möbler dominerat Svenskt Tenns utbud. Inredningsbutiken ligger sedan 1927 på Strandvägen i Stockholm och det är endast där som Svenskt Tenns föremål finns till försäljning. Butiken har idag fyra avdelningar; textilier, möbler, lampor samt present. Svenskt Tenn ägs av Kjell och Märta Beijers stiftelse.

Sigurd Persson, professor, ädelsmed och designer, föddes 1914 i Helsingborg. Karriären började redan tidigt i faderns silversmedja. Efter gesällprov, som belönades med silvermedalj, och examen vid Konstfack startade han 1942 egen verkstad och designkontor i Stockholm, som han hade fram till 1980. Meritlistan på utställningar och offentliga arbeten är oerhört lång och Sigurd Persson belönades med en rad priser för sitt arbete bland annat Prins Eugens medalj för framstående konstnärlig gärning. Sigurd Persson var verksam in i det längsta och hade kontinuerliga utställningar av exklusiva smycken, kannor, dosor i silver, guld och ädla stenar. Den 18 oktober avled Sigurd Persson i en ålder av 89 år. För mer information se www.sigurdpersson.nu

För mer information kontakta gärna
Yvonne Sörensen, VD, Svenskt Tenn, 08-6701601
Ewa Wigenheim-Westman, MENU pr AB, 08-650 00 80

 

Välj bild för
förstoring


Svenskt Tenn

Strandvägen 5 Box 5478 114 84 Stockholm
Tel 08 670 16 00 Fax 08 670 16 16.
Öppettider:vardagar 10-18,lördagar 10-16
E-mail: info@svenskttenn.se