Svenskt Tenn

Vinnare av Ann Walls Designstipendium 2008

Vinnare av årets Ann Wall designstipendium är Peter Svensson från Carl Malmsten Centrum för Träteknik och Design, med skåpet ”Hennes”.Peter Svensson föddes 1978 i Ängelholm, Skåne. Efter en period i London flyttar Peter till Tollered utanför Göteborg för att studera möbelsnickeri på Nääs fabriker.

Sommaren 2006 startar han en utbildning på Carl Malmsten, centrum för träteknik och design, där han fortfarande studerar.

Peter Svensson fick i uppgift, liksom klass-kollegorna i snickartvåan, att formge en vägghängd möbel, helt i furu där vikten skulle läggas vid att framhäva hantverkskunnande, och nytänkande kring materialet. Helt utan hjälp av hårdare, ädlare och mer lättarbetade träslag, som man normalt arbetar med på skolan.

Tankar kring väggpanelklädda Sälenstugor, murriga gillestugor och grova möbler blandat med barndomsminnen från träslöjdtimmarna blev inspirationen till processen som nu tog vid. Med väggspontens princip som grund, snickras skåpet ”Hennes” dörrar och inredning fram. En våg på varje ribba i dörrarnas panel väcker extra liv åt framsidan som utmanar ögat beroende på hur man närmar sig skåpet och hur ljuset faller. Med viljan att visa en finare bild av ett material som
många hyser en hatkärlek till, samt uppmärksamma respekten för hantverk och yrkesstolthet har skåpet tagit form.

Juryns motivering

Väggskåpet ”Hennes” rymmer på en rad hemligheter, fascinerande att upptäcka.
Öppningen av dörrarna sker elegant. Skåpets innanmäte korresponderar utsökt med dess yttre räffelmönster.
Vågrörelserna väcker extra liv åt framsidan och skapar ett spännande spel av ljus och skugga.
Låsanordningen till lönnlådan är sinrikt konstruerad. Hantverket är hissnande vackert, helt enkelt perfekt.
I en tid då bombastiska och påträngande uttryck slåss om vår uppmärksamhet är ett harmoniskt och lågmält objekt som detta en lisa för ögat.

Juryn består av Kersti Sandin Bülow, Kerstin Wickman, Jan von Gerber, Tom Hedqvist, Cathrine von Hauswolff, och Ann Wall.

Stipendiet på 100 000 kr delades ut på Svenskt Tenn på Estrid Eriksons födelsedag den 16:e september. Peter Svenssons skåp och de övriga nominerade ställer ut sina verk i Strandvägsgalleriet på Svenskt Tenn till och med den 29:e september.

För mer information kontakta
Paulina Liffner på Patriksson Communication
08-528 005 90, paulina@patrikssonpr.com eller
Lisa Wikfeldt på Svenskt Tenn 08-670 16 04,
lisa.wikfeldt@svenskttenn.se
 Svenskt Tenn

Strandvägen 5 Box 5478 114 84 Stockholm
Tel 08 670 16 00 Fax 08 670 16 16.
Öppettider:vardagar 10-18,lördagar 10-16
E-mail: info@svenskttenn.se