Svenskt Tenn visar unik samling skulpturer av HC Ericson

Svenskt Tenn visar unik samling skulpturer av HC Ericson

När Eric Ericson och hans syskon gick igenom det som deras far, formgivaren HC Ericson, lämnat efter sig, fann de en oväntad skatt. I ett förråd fanns en stor samling skulpturer som HC Ericson skapat i olika sammanhang under sitt liv. Nu visas de på Svenskt Tenn, för att sedan säljas till förmån för Cathrine von Hauswolffs Stiftelse.

HC3

Eric Ericson, själv formgivare, har skapat flera produkter som finns i Svenskt Tenns sortiment i dag, senast en graverad handspegel.

– Det kändes självklart att jag skulle vända mig till Svenskt Tenn med den här idén. Jag kan inte tänka mig någon bättre plats för att hedra minnet av pappa, säger Eric Ericson, även han formgivare och författare.

Hans Christer HC Ericson (1945-2012) var en av Sveriges främsta grafisk formgivare, bland annat uppmärksammad för sin bokkonst och sina uppdrag för företag som Lammhults, Kosta Boda och Gärsnäs. Han har haft flera separatutställningar och finns representerad på Nationalmuseum, Röhsska Museet, Statens Konstråd och Nasjonalmuseet i Oslo.

– Varje bokstav eller siffra är hantverksmässigt tillverkad i trä. Kombinationen av utsökt formgivning och fokus på kvalitet i hantverk och material är något som förenar H C Ericsons skulpturer med Svenskt Tenns sortiment, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn.

HC Ericsons skulpturer visas i butiken på Strandvägen 5 fram till den 13 oktober. Alla föremål är till salu. Priserna ligger mellan 4 500 och 45 000 kronor och intäkterna går oavkortat till den nyligen instiftade Cathrine von Hauswolffs Stiftelse. Cathrine von Hauswolff (1961-2013) var curator, utställnings-producent och kreativ rådgivare, bland annat på Svenskt Tenn.

svenskttenn

Svenskt Tenn grundades 1924 av formgivaren och teckningsläraren Estrid Ericson (1894-1981). 1934 inleddes ett livslångt samarbete med Josef Frank, redan då internationellt välkänd arkitekt, stadsplanerare och designer, som precis hade lämnat Österrike för att bosätta sig i Sverige.

Tillsammans skapade de grunden i den inredningsfilosofi som Svenskt Tenn kom att representera. Kombinationen Estrid Ericsons konstnärlighet och företagsamhet och Josef Franks geniala, tidlösa formgivning visade sig snart bli ett framgångsrikt koncept.

Svenskt Tenn ägs av Kjell och Märta Beijers Stiftelse.