PRESSMEDDELANDE
2005-11-11

Designpris på 300 000 kronor
går till alpin skyddsutrustning


Det nyinstiftade priset på 300 000 kr går till företag i outdoorbranschen som medvetet använder design i produktutvecklingen och därmed skapar nytänkande och attraktiva produkter eller tjänster.

Vinnaren av Swedish Outdoor™ Design Award är POC Sweden AB. Företaget designar och utvecklar personlig skyddsutrustning för alpin skidåkning. Tillsammans med medicinsk expertis och skidåkare har de utvecklat ett koncept för säkrare utförsåkning.
Bland produkterna finns hjälmar med tillbehör, skidglasögon samt rygg- och nackskydd.

Juryns motivering lyder:
”Friluftsliv och aktiva upplevelser i naturen ligger djupt i den svenska folksjälen. Utförsåkning är för många förenat med frihet och fart under bar himmel. Sporten växer i intresse och har stor ekonomisk potential med små och stora entreprenörer över hela landet. Säkerhet är en viktig fråga på
anläggningsnivå såväl som på det personliga planet. Design som främjar utövarens säkerhet är primär.
Juryn har i pristagaren funnit ett företag med fokus på design och funktion som tagit fram ett helhetskoncept för säkrare utförsåkning. Produktlinjen andas professionellt utvecklat designarbete som ger funktion och användarvänlighet hela vägen från idé till produktutveckling, till lansering och senare även till användaren. Priset går därför till: POC Sweden AB”

- Intresset för priset har varit mycket stort. I den hårda konkurrensen föll vårt val på en produktlinje som utvecklats med funktionell design i en sport med brett allmänintresse, säger jurymedlemmen Tore Brännlund, Regionalt Designcentrum Jämtland.

Det nybildade företaget POC Sweden AB har fyra anställda med huvudkontor i Saltsjöbaden. Företaget har nyligen blivit officiell leverantör till det amerikanska skidlandslaget. Sedan tidigare är företaget officiell leverantör till det svenska skidlandslaget.

Priset delades ut på Guldgalan i Östersund den 10 november. De övriga två som gick till final var tältet Nallo GT från Hilleberg The Tentmaker samt räddningsbåten Rescuerunner från Fredrik Falkman Industrial Design/Sjöräddningssällskapet.

För mer information, kontakta
Tore Brännlund,
Regionalt Designcentrum Jämtland, tfn 063-16 83 04, 070-626 78 55
Fred Wikström, POC Sweden AB, tfn 08-717 40 50, 070-999 90 22, www.pocski.com


Designåret 2005 har inspirerat till priset. Outdoor har vuxit i Sverige både som bransch och begrepp, från klassiskt friluftsliv till det vi i dag kallar outdoor. Naturen, kulturen och livsstilen utgör en unik tillgång för företag som producerar produkter och tjänster för aktiv och positiv utomhusfritid. Branschen har stora inslag av design, det vill säga funktionalism och upplevelser som skapar tillväxt för Sverige. Stiftarna vill genom Swedish Outdoor™ Design Award lyfta fram framgångsrika idéer i outdoor-branschen. Juryn består av: Tore Brännlund, Regionalt Designcentrum Jämtland, Claes Frössén, SVID, Christine Carendi, Svensk Form, Vanja Aronson och Jens Edlund, Guldgalan, Lasse Lindqvist, Åre 2007 AB, Martin Kössler, Scandinavian Outdoor Group och Kalle Grahn, Utemagasinet.