Hertha Bengtson

13 Hertha Bengtsonstipendiater

Belönade unga keramiker på
Designforum Svensk Form
2 april –1 juni.

Missa inte när landets bästa keramiker för första gången tillsammans visar hur de förvaltar och utvecklar den internationellt uppskattade svenska keramiska traditionen.

Hertha Bengtson var under nästan ett halvt sekel en av Sveriges främsta och mest aktiva formgivare inom keramik och glas. Genom hennes testamente bildades 1993 "Stiftelsen Hertha Bengtsons stipendiefond" för unga begåvade keramiker utbildade vid Konstfack i Stockholm och Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, i Göteborg. Sedan 1996 har stipendiet tilldelats tretton keramiker och är idag den främsta utmärkelsen som en ung keramiker i Sverige kan få.
Stipendiaterna är idag yrkesverksamma och arbetar med stor nyfienhet, berättarlust och med egna personliga uttryck. Deras arbeten har för var och en resulterat i utställningar och offentliga verk, men i denna vandringsutställning ställer de för första gången ut tillsammans.

Stipendiaterna är Renata Francescon, Annika Svensson, Backa Carin Ivarsdotter, Jonas Lindholm, Eva Hild, Mia E Göransson, Ingela Jonasson, Eva Rexelius, Helena Andersson, Thomas Nordström, Linus Ersson, Tina Reuterberg samt Ulrika Henström.