Still Made in Sweden
Pressrelease

I en strid ström flyttar alltfler svenska företag sin produktion utomlands. En naturlig strukturomvandling eller ett hot emot hela den svenska industrin?

Tre anrika företag har nu tillsammans bildat Still Made in Sweden En kvalitetsbeteckning som visar på att produkterna fortfarande till sin helhet tillverkas i Sverige.

Vi uppmanar nu andra svenska företag att ansluta sig till oss för att vi tillsammans skall kunna verka för att bevara de rester som finns kvar av vår klassiska svenska industriproduktion.

Kravet för anslutning är att den aktuella produkten tillverkas i Sverige. Det krävs ett ställningstagande från såväl konsumenter som tillverkare.

Vi tror att det finns en kundgrupp som efterfrågar och är beredd att betala för svenska produkter och den känsla, kvalitet, hantverk och design som finns invävt i begreppet Made in Sweden. Tillsammans vill vi visa att svensk produktion är ett starkt argument när det gäller att tillgodose våra kunders allt mer hårdnade krav.

Still Made in Sweden är ett samarbete mellan svenska kvalitetsföretag med en lång hantverkstradition. I detta samarbete ingår Höganäs Saltglaserat, Skrufs glasbruk (Bergdala och Älghult) samt Skeppshults gjuteri.

Det svenskägda glasbruket Skruf är ett av de klassiska svenska glasbruken som gjort svenskt glas känt och uppskattat över hela världen. Ända sedan 1897 har glas producerats på Skruf. I ett nära samarbete mellan kända och okända designers har fantastiska glasföremål producerats. Än idag på ett helt hantverksmässigt sätt. I dag kommer många framsynta formgivare för att tillsammans med de skickliga glasarbetarna skapa morgondagens klassiker. I bolaget ingår också Bergdala och Älghult.

Det finns endast ett äkta Höganäskrus! Det känns igen på den saltglaserade ytstrukturen vars färgnyans ändrar sig från krus till krus. Varje krus är unikt, format för hand enligt de traditionella hantverksmetoder som utnyttjats i över 160 år. 1835 drejades de första produkterna fram. Nu görs stora ansträngningar för att bevara och hålla ett unikt hantverk levande in i 2000-talet. Höganäs saltglaserade stengodsprodukter är och förblir en klassiker. Inte bara tillverkningen är gammal. De flesta av modellerna som tillverkas är lika gamla. För 160 år sedan satsade man på kvalitet framtagen av människor för människor. Ett resonemang som nästan känns lite främmande i dagens informationssamhälle. Höganäs saltglaserade stengods finns i många hem över hela världen. En investering i ett Höganäskrus betyder både något vackert på bordet och ett förstklassigt kärl för livsmedelsförvaring.

Skeppshults Gjuteri är idag det enda gjuteri i Sverige som gjuter hushållsprodukter och det har gjorts sedan 1906. Viktiga ingredienser i skeppshultssköket är miljö, funktion och kvalitet. Som råvara används endast kontrollerat returmaterial. Produkterna är instekta i vegetabilisk olja och klara för användning. Skeppshults Gjuteri lämnar 25 års gjutjärnsgaranti på alla produkter. Det mesta av tillverkningen görs fortfarande för hand.

Ytterligare upplysningar om Still Made in Sweden lämnas av:
Skrufs Glasbruk. Olov Economou Marchal, olov@skruf-bergdala.se
Skeppshults Gjuteri. Per Granath, per.granath@skeppshult.com
Peter Schölander. Höganäs Saltglaserat. peter@molleberg.se