Arbejdsproces til "Gallery"

Det er ikke uden fortilfælde at hente inspiration i Afrika - via museumsbesøg! Det gjorde en række europæiske malere i forrige århundrede - med Picasso i spidsen!

Taburetten "Gallery" har også afrikansk inspiration i sig! "Vitra Design Museum", Tyskland, sendte 1994 en udstilling af afrikanske stole på turne - under mottoet: "The first general survey of the vanishing culture of sub-Saharan Africas". Den udstilling gjorde indtryk på mig, da jeg så den på Kunstmueet "Trapholt", sommeren 1995.

Især et par taburetter fra Zaire og Elfenbenskysten - fornemt udskåret i massivt træ, skindbeklædt og forsynet med messing pyntestifter! Men fornmæssigt havde de nogle kvaliteter, som fangede min opmærksomhed.

Udført i formspændt finer - hvis det lod sig gøre? - ville man være tæt på en perfekt løsning! Tænkte jeg! Jeg gik hjem og tog fat med det samme. Året efter bestilte "Kunstforeningen" i København - Sponsoreret af Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968 - en taburet til deres udstillingslokaler. De akcepterede taburetten på grundlag af en model - i pap! Den fik sit navn: "Gallery"; men ingen producent turde binde an med den! Fordi opgaven var teknisk uløselig! Og håbløs urentabel, hvis den overhovedet kunne lade sig gøre!

Der var ikke andet for end selv fremstille det første eksemplar! Man tager 10 stykker 0,6 mm. tykt finer - 530 x 1250 .., smører godt med lim mellem lagene, maser dem ned i en primitiv form. Derpå rigges en bunke skruetvinger, gevindstænger, jernbjælker og dunkrafte til. Sædet presses først ned. Derpå fra siderne. Det svære var, om den dobbeltkrumme overgang mellem de to flader kunne klare udfordringen? Det lykkedes til sidst! Også at finde en dristig producent: Fredericia Furniture - inden allerførste udgave af "Gallery" udstilledes på SE´98, København.

Resultatet af den lange arbejdsproces er en taburet, som man vist godt kan sige om, at den er stilfærdig! Den skal ikke være det første, man ser når man kommer ind i "Kunstforeningen"! Og effektiv: Hvis man ønsker at sidde, kan man let sætte sig på den - fra alle fire sider! Og sidde godt! Den er vist også lidt selvbevidst? Den hviler i sin egen stilhed, fordi den åbenbart er ankommet til sin ultimative form!

"Gallery" er et højtindustrialiseret produkt, der står i gæld til afrikansk håndværkstradition. Et håbløst projekt, der blev realiseret på grund af god sponsor, stædighed, håndkraft og en dristig producent.

Tilbage