Pia Törnell — Rörstrand 275 år
31 aug—23 sept 2001

Med anledning av Rörstrands 275-årsjubileum visar Form/Design Center en utställning med föremål av Pia Törnell.

Rörstrand är ett av Nordens äldsta företag och grundades 1726 i en tid när handel och tillverkning av inhemska produkter skulle förbättra landets dåliga ekonomi. Rörstrand är Europas näst äldsta verksamma keramiska industri och Sveriges enda porslinsfabrik.

Idag strävar Rörstrand efter att utveckla produkter som berikar människors vardagsliv i ett ständigt arbete för den goda vardagen. År 2001 fyller företaget 275 år, något som är värt att fira. Det görs bland annat genom en turnerande jubileumsutställning med formgivaren Pia Törnell.

I utställningen finns ett 30-tal föremål framtagna för just detta tillfälle. I det mycket tunna porslinet har Pia utnyttjat och tänjt materialets möjligheter. Föremålen är gjutna, ibland i flera tunna färgade lager. Utställningen omfattar allt från kakel, vaser och fat till rena upplevelseobjekt.

Utställningen är producerad av Rörstrand.

 
 
 

Pias tankar kring arbetet med utställningen:

"Naturen har varit starkt närvarande. Till en början inte som något medvetet, men under arbetets gång som en allt tydligare röd tråd. Skira, sensuella blommor. Rytmen i grenar och bladverk. Ljus och skugga. Jag har fortsatt att utveckla det jag funnit tidigare men jag har också utforskat, för mig nya områden. I arbetet med mönster har jag sökt ett flöde och naturens grafiska rytm. Och återigen— det mycket tunna porslinet. In och utsida. Färgat och vitt. Skört och eteriskt."

Pia Törnell är utbildad på Konstfack i Stockholm och knuten till Rörstrand sedan 1994. Hennes arbeten andas harmoni och enkelhet. En lustfylld och avskalad gestaltning där det mjukt sensuella hålls i strama tyglar. Hon har fått en rad internationella utmärkelser och är idag en av våra mest uppmärksammade svenska formgivare.

Utställningen har tidigare under året visats på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg och på Rörstrands Museum i Lidköping