Pia Törnell - Rörstrand 275 år
2 mars - 1 april 2001

Nationalmuseum

Rörstrand är ett av Nordens äldsta företag och Europas näst äldsta porslinstillverkare. År 2001 fyller företaget och varumärket 275 år, vilket firas bland annat genom en turnerande jubileumsutställning med formgivaren Pia Törnell. I utställningen som premiärvisas på Nationalmuseum, finns ett 30-tal föremål framtagna för jubileet. Pia Törnell har utnyttjat det mycket tunna porslinet och tänjt materialets möjligheter. Föremålen är gjutna, ibland i flera tunna färgade lager.

 
 
 

"Naturen har varit starkt närvarande. Till en början inte som något medvetet, men under arbetets gång som en allt tydligare röd tråd. Skira, sensuella blommor. Rytmen i grenar och bladverk. Ljus och skugga. Jag har fortsatt att utveckla det jag funnit tidigare men jag har också utforskat, för mig nya områden. I arbetet med mönster har jag sökt ett flöde och naturens grafiska rytm. Och återigen - det mycket tunna porslinet. In och utsida. Färgat och vitt. Skört och eteriskt", säger Pia Törnell.

Pia Törnell är utbildad på Konstfack i Stockholm och knuten till Rörstrand sedan 1994. Hennes arbeten andas harmoni och enkelhet. En lustfylld och avskalad gestaltning där det mjukt sensuella hålls i strama tyglar. Hon har fått en rad internationella utmärkelser och är idag en av våra mest uppmärksammade svenska formgivare. Efter Nationalmuseum fortsätter utställningen till Röhsska museet i Göteborg, Rörstrands Museum i Lidköping samt Form Design Center i Malmö.