Torsten och Wanja Söderbergs pris 2000 
tilldelas Peter Opsvik, Oslo

Prisnämnden för Torsten och Wanja Söderbergs pris har beslutat att tilldela designern Peter Opsvik, Oslo, årets pris om 500.000 SEK. Priset delas ut i samband med en ceremoni på Röhsska museet i Göteborg den 3 november. Museet visar under tiden 2.9. - 5.11 en större utställning av Opsviks produktion. 

Priset får Peter Opsvik för sina banbrytande rörliga, föränderliga möbler och för att han utifrån en lekfull, djärv och djupt medmänsklig utgångspunkt ständigt lyckats förnya långtids-sittandets ergonomi och estetik.

Började som industridesigner

Peter Opsvik är född 1939. Han utbildades vid Bergens Kunsthåndverkskole (1959-63) och tog diplom i Oslo vid Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1963-64). Han har även studerat vid Volkwangschule für Gestaltung i Essen (1970). Opsvik började sin bana som industridesigner vid Tandbergs Radiofabrikk i Oslo (1965-70). Sedan 1970 har han varit verksam som frilansande möbeldesigner i Oslo.

 

 


B a l a n s   g r a v i t y
©  Foto: P.Opsvik

 T r i p p   T r a p p
          ©  Foto: P.Opsvik           

Genombrott med Tripp Trapp och Balans

Den föränderliga barnstolen Tripp Trapp blev Opsviks första kända design-framgång, såld i fler än tre miljoner exemplar sedan 1972. Men det var med introduktionen av det ergonomiska balanskonceptet 1979 (utvecklat av Hans Chr. Mengshoel) som han fick sitt definitiva genombrott. Balans, som är ett försök att kombinera det bästa av europeisk och japansk sittkultur, vände upp och ner på alla tidigare sittbegrepp. Principen går ut på att skapa ett mer aktivt sittande genom att öka höfttvinkeln och föra över en del av belastningen från rygg till ben. Peter Opsvik har under 1980- och 90-talet tillämpat denna princip i ett flertal uppmärksammade stolsmodeller, exempelvis Variable 1979, Gravity 1983 och Thatsit 1991.

 

 

Inspirerad av andra kulturer

Rörelse och varierade sittställningar är temat även i hans övriga stolar. De är alla innovativa och egensinniga, ex sadelstolen Capisco (1984), Flysit från 1990 som vickar på spiralfjädrar, Actulum från 1995 som är en liten elegant gungstol, och nu senast Swing, som är en hängstol i flera varianter inspirerad av mexikansk indiankultur.

 

Ljudbilder

Utöver alla stolar har han t.ex. designat en soldriven elbil (Butterfly), en serie träskåp och s.k. ljudbilder. De senare fungerar både som väggprydnader och musikinstrument. Peter Opsvik är också verksam som musiker i Christiania Jazzband.


 
G a r d e n
©  Foto: P.Opsvik