GRÖNT ÄR SKÖNT
En utställning om trädgårdens design på Röhsska museet
från den 22 juni – 21 augusti 2005Röhsska museets stora sommarutställning Designåret 2005 visar trädgårdens design. GRÖNT ÄR SKÖNT kommer, som en rik och frodig trädgård, att genomsyra nästan hela museet. I utställningen, som omfattar över 1.000 kvm, bjuds man som besökare på en rikedom av gammalt och nytt sida vid sida. Ur Röhsska museets rika samlingar har vi tagit fram urnor, trädgårdsritningar, möbler m m. De visas tillsammans med inlån av konst och konsthantverk samt produkter från designföretag. Grönt i form av redskap, textilier och växthus (bl a visar Rosenberg Wases växthus i samarbete med Signe Persson Melins trädgårdsplattor och fågelbad).
Grönt är skönt som sommardukningar, urnor, trädgårdsmöbler…Journalisten och författaren Karin Berglund, som dessutom är både trädgårdsskribent och trädgårdsfotograf, medverkar med en fotoutställning med trädgårdens motiv. Karin Berglund har skrivit flera böcker om trädgård bl a ”Med fingrarna i jorden” och ”Blombok, rapport från en trädgård”.

I en del av utställningen kommer vi att visa konsthantverk på temat ”Trädgårdskruka”. Vi har glädjen att presentera ett 30-tal nyproducerade verk av konsthantverkare från hela Sverige, gjorda av glas, keramik, metall och textil.

Museet kommer även att visa ”Flora Danica Dress”, en unik kopia av en klänning från 1860, med motiv av blommor och guldbårder hämtat från Royal Copenhagens porslinsservis ”Flora Danica” från 1790, designad av Annette Meyer.

Tre studenter från Steneby HDK deltar med unika objekt, t ex Tobias Wassbergs spännande installation ”Gäddans syn på näckrosen”. Dessutom nya kompositioner av Yta, pappelina och Bohusslöjd bland många, många andra företag som kommer att visa oss ett rikt utbud av trädgårdens design.

Utställningen fortsätter på museets innergård där arkitekturgruppen NOD, Natur Orienterad Design AB, ansvarat för gestaltningen. På gården kommer utställningen att blomma ut med växter, workshops och café. Skapande workshops för alla åldrar under juli månad på teman som pilflätning, dofter från växtriket, måla med alla sinnen – akvarell, vått i vått, batikfärga.

Visningar alla söndagar kl 13.00 och tisdagar kl 18.15 av GRÖNT ÄR SKÖNT. Dessutom kommer trädgårdstomtar att dyka upp lite här och var!

Vernissage tisdag den 21 juni kl 18.00, då författaren Viveca Lärn inviger.


Information om utställningen:
Bodil Gyllenberg-Pernevi, bodil.gyllenberg-pernevi@designmuseum.se
och Nina Thalinson, Lust och Fägring nina@lustochfagring.se
Pressinformation: Birgitta Wåhlander, birgitta.wahlander@designmuseum.se

Röhsska museet
Vasagatan 37-39, Göteborg
www.designmuseum.se