SVENSK PLASTDESIGN 1950 - 1975
Röhsska museet, 28 februari – 2 maj 2004

 

En upptäcktsresa i folkhemmets form
- och färgglädje!Från utställningen på Röhsska museet. Foto: Mikael Lammgård

Den 28 februari 2004 öppnar utställningen SVENSK PLASTDESIGN 1950 – 1975, en vandringsutställning, producerad av Röhsska museet i Göteborg.

   Termosar, degbunkar, slevar, vattenkannor, hinkar, tallrikar och muggar – utställningen tar oss med på en historisk upptäcktsresa bland svensktillverkade hushållsprodukter av plast. Färger och former – variationen tycks oändlig.


Stig Lindberg, Gustavsberg, 1950-talets mitt
"Kvartett", styrenplast.
Foto: Mikael Lammgård.

Tänk att en sådan vardaglig sak som en termos har massproducerats i så många varianter för en och samma funktion!
   Har plasten en själ? Kanske är det just plastens förmåga till variation som kännetecknar dess själ - möjligheternas material, där ingenting är omöjligt!

   I utställningen presenteras de största producenterna – Gustavsberg, Perstorp, Hammarplast och Husqvarna Borstfabrik, men också några av de mindre – Skaraplast och Polva. Bland de kända formgivarna av plastföremål möter vi Carl-Arne Breger, Arne Darnell, Kajsa och Nisse Strinning och Stig Lindberg. Men utställningen visar också mindre kända formgivare så som Forse Gnista och Anna-Lena Bergström, och vem döljer sig egentligen bakom signaturen "Design Hubert"?


Foto: Mikael Lammgård.

   På utställningens första visningsplats presenterar vi också några nytillverkade hushållsprodukter. Dessa är unga designstudenters bidrag till designtävlingen "Rik och berömd", som producerats i samarbete med Hammarplast AB.

   Utställningen är producerad av Röhsska museet och går sedan vidare till Svensk Form
i Stockholm 
9 juni – 25 juli 2004 och Regionmuseet i Kristianstad
4 november 2004 –
13 februari 2005.Foto: Mikael Lammgård.

De cirka trehundra föremål som visas kommer från Thomas Lindblads samling av svenska plastföremål. Utställningskommissarie är Jan Norrman och utställningsarkitekt är Andreas Martin-Löf, Stockholm. 

   I samband med utställningen ger bokförlaget Signum ut boken: "Bruksföremål av plast – materialen, formgivarna, tillverkarna" författad av Thomas Lindblad.