Formgiven av Pia Törnell
Bleck är en ljusbärare för värmeljus. Den täcks av en djup svart glasyr som fås via kobolt, koppar och järn. Det lövtunna och mjukt böjda handtaget kontrasterar mot den geometriska hållaren och ger ljusbäraren ett raffinerat uttryck. Materialet i Bleck är vitroporslin.

Pia Törnell arbetar som produktdesigner och keramiker. Arbetet spänner från det praktiska och funktionella i de masstillverkade bruksföremålen, till att i friare former närma sig ett rent konstnärligt uttryck.

Pias språk är konsekvent och avklarnat. I ett visuellt och funktionellt sökande utforskar hon lösningar och gestaltningar som samtidigt känns både nya och självklara.

Under åren har arbetet inneburit designuppdrag för Rörstrand, Arabia, Hackman och Hammarplast. Arkitekturmuséet och Konradsbergs lärarhögskola i Stockholm är inredda med kakel som hon formgivit och tillverkat själv. Hon har också deltagit i ett antal utställningar med unika keramiska objekt.

Beställ i shoppen


Cirrus
Vas med matt oglaserad yta i Vitroporslin. Höjd 30 cm.

Cirrus är en vas som fungerar både med och utan blommor. Vasens "vingar" eller "lameller" såväl som den matta oglaserade ytan, fångar lekfullt ljuset subtilt och sensuellt. Vasen är tillverkad i vitroporslin och insidan är täckt av en transparent glasyr. Den bländande vita färgen fås genom den reducerande bränningen i gasolugn.

Som pionens blomsterknopp innan den slår ut. Hon har själv karaktäriserat sitt formgivande som "...ett sökande efter något, ibland vet jag inte efter vad. Men så når jag plötsligt en punkt där allt finner sin form. Det står liksom stilla och håller andan. Då vet jag att jag hittat rätt".

Beställ i shoppen


 

Arcus
Ljusstake med matt oglaserad yta i Vitroporslin. Höjd 24 cm.

Arcus betyder båge på latin. Ljusstaken har ett arketoniskt och sakralt uttryck och är uppbyggd av "valv" eller "bågar". Ljuset kommer till som en förlängning av ljusstaken och tillsammans bildar de en formässig helhet. Arcus är tillverkad i vitroporslin och har en matt oglaserad yta. Den bländande vita färgen i godset fås genom den reducerande bränningen i gasolugn.

Beställ i shoppen