LAGERBIELKE

Foto: Rolf LindFoto: Rolf Lind

”I mina arbeten vill jag berätta något för betraktaren om glas. Om hettan och mjukheten, styrkan och lättheten, tyngden och hårdheten. Om ljuset som stannar i glaset och om färgen som inte blir briljantare i något annat material. Om glas som ett sensuellt material.”

I utställningen LAGERBIELKE visas helt nya, unika konstglaspjäser med avancerade slipningar och vinklar. Skulpturerna är till synes enkla i massivt klarglas med en beslöjad mittpunkt som poetisk och elegant kontrast. Bakom skulpturerna ligger timmar av ytterst avancerat sliparbete av mästersliparna på Orrefors glasbruk som Erika Lagerbielke arbetat med i många år.

Erika Lagerbielke har länge intresserat sig för uttrycket i det kalla glasets hårdhet och utvecklat slipningen för optimal ljusbrytning och färgskiftning. Hennes konstglas karakteriseras av starka transparenta färger, som får spela mot den klara kristallen. Kristallens optiska möjligheter skapar en värld av intressanta ljusbrytningar

”Utställningen handlar mycket om kontraster. Färg kontra klart glas. Lätta papperspodier, som är belysta inifrån med fiberoptik, kontra tunga kristall. Dessutom är det för mig personligen en utmaning att skapa unikt konstglas som kontrast till formgivning av servisglas som jag arbetar mest med på Orrefors”, säger Erika Lagerbielke.

I butiken presenteras även serie droppar, Panta Rei. De är gracilt formade med långa smala halsar. ”Dropparna är en fin kontrast till de tyngre, slipade pjäserna. De representerar också ett kärleksförhållande till glasarbetet. Dropparna är hyttarbetade, frihandsgjorda och får sin skönhet av att de är så fruktansvärt välformade av mästarhand. Den energi som uppstår i mötet mellan kvalificerade glasarbetare och duktiga konstnärer är så stark att den ibland går att ta på. Vi möts i ömsesidig professionell respekt, yrkesstolthet och nyfikenhet på vad vi gemensamt kan locka fram ur glaset.”

Glaset är iscensatt av arkitekten och designern Peter Hallén i en modern och fantasieggande utställning med skogen och naturen ständigt närvarande.

Utställningen pågår i Galleriet hos Orrefors & Kosta Boda på Birger Jarlsgatan 15 i Stockholm till den 29 mars 2003.