Offecct

Pressmeddelande 2009-08-24

OFFECCT har med lanseringen av serien Sparks i design av Mikko Lakkonen knutit en av Finlands mest intressanta formgivare till sig. Mikko Laakkonen har nyligen utsetts till Årets Designer 2009 i Finland. Designsamarbetet visar återigen prov på OFFECCTs förmåga att hitta och knyta till sig spännande formgivare.

http://www.designforum.fi/youngdesigner2009
 
Under det finländska märkesåret 2009 är Mikko Laakkonen dubbelt aktuell i Sverige. Förutom design av vägghängaren och tidningsstället Sparks för OFFECCT är han utvald att delta i utställningen Finland Selected by Formex där ett antal handplockade inredningsobjekt visas upp i en inspirerande utställning på inredningsmässan Formex Stockholm i slutet av augusti.
 
Det är första gången Mikko Laakkonen samarbetar med OFFECCT. Men det svenska företaget har legat på önskelistan länge. Han ser OFFECCT som ett företag med stor respekt för formgivaren.
 
Mikko Laakkonen har sedan 2004 en egen designbyrå i Helsingfors tillsammans med Mika Tolvanen, som även han är en nyrekrytering för OFFECCT. Förutom OFFECCT samarbetar han exempelvis med italienska företagen Covo och Casamania och finländska Selki-Asema och Inno Interiör. Ofta har han naturen som inspirationskälla, men användbarheten kommer i första hand.

Mikko Laakkonen är född i Espoo, Finland 1974. Han stora intresse var inledningsvis att spela gitarr. Tanken var att han skulle livnära sig som instrumentbyggare. Mikko Laakonen gick till och med en treårig utbildning och hann också med att bygga några gitarrer, innan han i stället satsade på att utbilda sig inom design på Universitetet för Konst och Design i Helsingfors.
"Men jag har haft god hjälp av utbildningen som instrumentbyggare. Vi fick bland annat gedigna kunskaper om olika material. Att kunna konstruera är också en användbar förmåga även i designyrket, jag gör till exempel alla prototyper själv"
 
Tidigare framgångsrika samarbeten mellan OFFECCT och internationella formgivare är t ex Khodi Feiz som med stolen Palma har utsetts till Best Furniture of the Year av I.D. Magazine och Eero Koivistos bordsserie Amazonas, som erhållit Green Dot Award, påtagliga exempel på att OFFECCT ligger rätt i tiden. Andra designstjärnor som det Tibro-baserade designföretaget samarbetar med är Karim Rashid och Jean-Marie Massaud, snart aktuell med utställning i Stockholm.

Fakta om OFFECCT
Ett av OFFECCTs starkaste kännetecken är samarbetet med internationellt erkända och nytänkande formgivare. Kollektionen speglar företagets vision – samtida möbeldesign som andas skandinavisk enkelhet. Möblerna är utvecklade för alla typer av kreativa ytor i företagsmiljö, men passar lika bra i privata hem. Minst lika viktig som design och kvalitet är den omfattande miljöstrategin, något som är unikt för OFFECCT. Företaget är i en kraftig expansionsfas och nyligen har företaget öppnat flaggskeppsbutik och showroom i både centrala Stockholm och Oslo.


 

Offecct

För ytterligare information gå in på www.offecct.se eller kontakta:
Kurt Tingdal, vd/marknadschef OFFECCT, telefon 0705-81 33 83
eller presskontakt Moa Abrahamsson, Trendgruppen, telefon 070-791 20 00,
e-post moa.abrahamsson@trendgruppen.se