Konstantin Grcic
blir Guest of Honour 2007


Den tyske industri- och möbeldesignern Konstantin Grcic blir nästa års Guest of Honour på Stockholm Furniture Fair. På Stockholmsmässans entrétorg kommer Konstantin Grcic skapa en konstgjord trädgård för vila, möte och lyssnande.

Konstantin Grcic, 42 år, har sedan 1991 då han startade Konstantin Grcic Industrial Design (KGID) utvecklat möbler, belysning och andra produkter för några av Europas ledande designhus, bland andra Agape, Driade, Flos, Iittala, Krups, Lamy, Magis, Moroso och Muji. Konstantin Grcics design beskrivs ofta som avskalad, enkel och minimalistisk. Det som framför allt skiljer honom från andra minimalister är att han definierar funktionalitet i mänskliga termer genom att kombinera det strikt formella med mental stringens och humor.

- Vi är väldigt glada över att Konstantin Grcic kommer hit. Han är den fjärde internationella designern som vi bjudit in för att gestalta loungen. Konstantin Grcic är mycket välrenommerad och hans produktion ständigt aktuell, säger Cecilia Nyberg,
t f projektledare för Stockholm Furniture Fair.

Många av Konstantin Grcic produkter har mottagit prestigefulla priser. Mayday-lampan som är producerad av Flos, har köpts in till Museum of Modern Art i New Yorks permanenta samling och vunnit Compasso D' Oro 2001. För närvarande arbetar KGID bland annat med att utveckla en ny serie av elektriska köksapparater för Krups och kontorsmaterial för Muji.
På Stockholmsmässans entrétorg kommer Konstantin Grcics gestalta en lounge som ger besökaren ett ögonblicks lugn i en varm och mättad atmosfär. Denna vanligtvis kalla och hårda yta har gett upphov till att han valt att arbeta med en mycket speciell scenografi för att skapa en konstgjord trädgård. Genom att använda växter, textilier och en överraskande blandning av föremål och möbler skapar han en miljö för vila, möte och lyssnande.

- Den speciella känsla som levande växter ger installationen är ett nytt element för mig att arbeta med. Växterna kommer att skapa en levande oas mitt i det brusande vimlet, säger Konstantin Grcic.

- Samarbetet med Konstantin har varit och är en spännande balans av positiv överraskning och lekfullhet. Konstantins imponerande meritlista gällandes produkt- och möbeldesign avspeglas i loungen, som kan sammanfattas som en blandning av förtrollad skogsglänta och Mary Poppins, menar Caroline Heiroth, "architect on location".

Tidigare har spanska designern Patricia Urquiola, de franska bröderna Ronan och Erwan Bouroullec och den japanske formgivaren Naoto Fukasawa gestaltat loungen på Stockholmsmässans entrétorg.

För mer information om utställningen kontakta Lotta Signeul, pressansvarig affärsområde inredning telefon 08 749 43 79 eller lotta.signeul@stofair.se

Greenhouse firar fem års-jubileum


Greenhouse startades 2003 för att skapa ett forum för fristående formgivare där de fick möjlighet att träffa producenter i inredningsbranschen. Greenhouse ska fungera som en språngbräda ut i verkligheten för kreativa talanger och vara en plattform för utbyte av idéer och av nya trender. För att manifestera de fem åren görs utställningen "The Greenhouse effect".


- Utställningen visar vilken betydelse Greenhouse faktiskt har. Det är otroligt roligt att se hur många formgivare som har fått sina produkter i produktion tack vare Greenhouse, säger Cecilia Nyberg, tf projektledare för Stockholm Furniture Fair.

Utformningen av Greenhouse och utställningen görs av TAF Arkitektkontor, som drivs av Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom. De kommer att arbeta med teman som multiplicering, mångfald och standardmaterial. I mitten av Viktoriahallen placeras en asymmetrisk trappa, som sprider sig och även utgör utställningsytor och en bar med sittmöjligheter. "Stenblocken" kläs in i mattor i olika grå nyanser.

- Trappan kan upplevas som ett stenbrott eller ett tredimensionellt flygfoto över åkermark. Många av våra referenser har vi hämtat från arrangerad natur. Vi har också tagit fasta på utställarnas färgstarka mångfald och därför valt att arbeta med grått som bakgrund, säger Gabriella Gustafson.


Har du ställt ut i Green House som fristående designer eller med en skola och fått din prototyp i produktion tack vare det?
Kontakta då Johanna Nilsson, på tel 08-749 91 46 eller mail johanna.nilsson@stofair.se så har du möjlighet att vara med i utställningen.www.stockholmfurniturefair.se