Stockholm Furniture Fair/Northern Light 2005

Utställningar

Ronan och Erwan Bouroullec - Guest of Honour 2005
På Stockholm Furniture Fair i februari presenterades ett nytt koncept med en internationell Guest of Honour. Patricia Urquiola var först ut och gjorde stor succé med sin gestaltning av entrétorget.
Inför 2005 har vi det stora nöjet att presentera de franska bröderna Ronan och Erwan Bouroullec som Guest of Honour. Även de har fått uppdraget att formge en loungemiljö på entrétorget.
De franska bröderna Ronan (1971) och Erwan (1976) Bouroullec är designers och har arbetat tillsammans sedan 1999. Deras meritlista visar stor bredd och de har redan hunnit med samarbeten med många välkända företag: möbler, lampor och vaser för Cappellini, Vitra, Magis och Ligne Roset, en modebutik för Issey Miyake, mattor för Tarkett, porslinsservis för Habitat, ett flytande hus och mycket mer.
Bröderna Bouroullec har vunnit flera priser, t.ex. "New Designer Awards" vid International Furniture Fair i New York. De har valts till "Creator of the Year" vid Salon du Meuble i Paris och till "Designer of the year" av Elle Decoration i Japan.
Ronan and Erwan Bouroullecs design finns representerad i de permanenta samlingarna hos flera museum, bl.a: Museum of Modern Art i New York, Musée National d'Art Moderne - Centre Georges Pompidou i Paris och London Design Museum.
Arkitekten Caroline Heiroth är "architect on location" och ska förverkliga bröderna Bouroullecs visioner på plats.


Hall B
Area 05 - spjutspetsdesign för hemmet
I avdelningen Area 05 i hall B har vi samlat ett fyrtiotal svenska och internationella företag som representerar det senaste inom inredning och design för hemmiljö. Här får du som besökare en snabb överblick av vad som är på gång inom formgivning för framför allt hemmet, men många av produkterna fungerar lika väl i offentliga miljöer, nu när gränsen mellan hem- och offentlig miljö suddas ut. I avdelningen hittar du också den inspirerande textilutställningen "Soft Walls" av Synnöve Mork.

Hall C
Stockholm Design Bar med INTERNI Café
Invid östra entrén och ingången till C-hallen ligger denna oas för trötta fötter, tomma magar och intrycksfyllda hjärnor. Det som tidigare kallades Arkitektbaren görs i år som ett samarbete mellan Interni och Stockholm Furniture Fair, i syfte att manifestera Stockholm Design Guide, nyckeln till Stockholms designvärld. Uppdraget att inreda denna lunchbar har i år gått arkitektbyrån Marge Arkitekter, ett ungt kontor som drivs av Katarina Grundsell, Louise Masreliez, Susanne Ramel och Pye Aurell Ehrström. Marge arbetar med arkitektur i alla skalor från byggnader till inredningar och formgivning utifrån en arbetsprocess som bygger på samarbete såväl internt som medbeställare och andra professioner.
- Vi tycker detta uppdrag passar oss dådet handlar om att ge form åt en mötesplats som just grundar sig i samarbetet mellan Stockholmsmässan och Interni. Vi vill arbeta rumsligt med platsen och skapa en tydlig entré in till utställningarna. Samtidigt vill vi ge baren en egen karaktär. Marge har bl a uppmärksammats för sin inredning på Moderna Museet i Stockholm.

Lövträ - en designupplevelse
Ett livfullt utseende på svenskt lövträ! Det är vad vi har använt i designprocessen. De unika produkterna visas på C-hallens entresol. Möblerna är designade av såväl välkända, etablerade formgivare som studenter från olika designskolor. Möbler, möbler och åter möbler. Självklart är det vad man förväntar sig på en möbelmässa. Men innan en producent/formgivare presenterar en möbel på en mässa är det en rad beslut som ska fattas. Däribland valet av material. Det trämaterial som traditionellt används vid möbelproduktion har ett mycket homogent utseende.
Vi på Träcentrum vill visa på potentialen hos våra svenska lövträslag och väva in det i designprocessen. Alltifrån den sega björken till den ljusa aspen och det variationsrika utseendet hos sälgen. Vill du få en upplevelse i form, färg och trä kom upp till C-hallens entresol.
I samma monter kommer Möbelriket att presentera ett samarbetsprojekt med isländska formgivare. Samtidigt som du avnjuter något av småländsk mattradition tar vi emot anmälan till Designers Saturday, som går av stapeln den 11-13 mars 2005 i Lammhult.


Close Cousins by Monica Förster
Utställningen visar hur resultatet av en designprocess - det färdiga objektet, tillgängligt på marknaden - ofta är influerat, inte bara av tillverkarens brief, utan även av det projekt som föregick det aktuella uppdraget. Det kan vara båda teknik-, form-, eller processmässigt. Detta kan ibland vara svårt för en utomstående att se, då de färdiga objekten inte alltid kommer ut på marknaden i den ordning de formgavs.
Monica Förster arbetar som designer med tillverkare i Sverige, Italien och Japan. Hon har haft sin egen studio sedan 1999, och har sedan dess fått flera utmärkelser både i Sverige och utomlands, bl a två Utmärkt Svensk Form, och den prestigefyllda utmärkelsen Design Plus i Tyskland.


Lammhults 60 år
Lammhults firar sitt 60-årsjubileum år 2005 med en specialutställning på årets möbelmässa. Där visas upp en rad uppmärksammade produkter från 60-talet och framåt, formgivna av Börge Lindau och Bo Lindekrantz, Love Arbén, Gunilla Allard, Anya Sebton, Johannes Foersom och Peter Hiort-Lorenzen.
Lammhults utvecklar och marknadsför funktionella möbler med internationell design för företag och organisationer med höga krav på kvalitet och miljö. Företagets möbelkollektioner präglas av karaktärsdrag som är kännetecknande för den svenska möbeldesignen.
Ta en tur igenom utställningen och upplev sex decennier av framgång.


Årets möbel 1993-2005
Sköna hems utmärkelse för god och nyskapande möbelformgivning räknas till de mer hedrande en designer kan få i Sverige. Johan Hellströms vackra bokhylla, Ikeas roliga barnmöbler, och Björn Dahlströms, Jonas Bohlins och Mats Theselius nyskapande design hör till det som uppmärksammats under de 13 år utmärkelsen delats ut. Till Årets Möbel 2004 utsågs aluminiumstolen "Sting" i design av Fredrik Mattson och Stefan Borselius. I juryn ingår några av Sveriges mest namnkunniga arkitekter och formgivare, däribland Love Arbén och Thomas Sandell. Under designåret visas de 13 vinnande möblerna, samt Årets möbel 2005, i en utställning som kommer att visas i en rad städer landet runt. Start på Stockholm Furniture Fair, i gången upp till C-hallen.

Greenhouse - Workshop
Nyheter i årets Greenhouse är t.ex. att Forum är mediapartner och att chefredaktören Mark Isitt dagligen genomför ett antal intervjuer med kända designprofiler. Olof Kolte och Damian Williamson håller i en workshop för designstudenter och SVID, föreningen svensk industridesign, kommer att presentera sitt koncept Sommardesignkontoret, ett projekt som även det uppmuntrar kontakter mellan designers och producenter.