Möt Tom Dixon, bröderna Bouroullec och Inga Sempé
Under årets möbelmässa i Älvsjö kommer tidskriften Forum att ansvara för en scen. På scenen intervjuas några av mässans mest intressanta deltagare och besökare.

Det är tredje året tidskriften Forum ansvarar för Möbelmässans intervjuscen. Här kommer Forums redaktör Mark Isitt att tala med mässans mest tongivande aktörer och besökare, formgivare och producenter.»Målsättningen är att föra informella samtal med de tillresta storheterna«, säger Isitt som är mycket nöjd med att scenen i år placerats i Greenhouse, hallen för unga formgivare från hela världen. »Det uppmuntrar till frågor om alltings begynnelse, hur formgivaren fick sitt genombrott. Kanske kan vi peka på hur chosefri och icke-hierarkisk designvärlden faktiskt är och därmed stimulera de unga utställarna ytterligare.«

Onsdag, 9 februari
11:00

Anthony Whitfield
Designer och ansvarig för utbildningen i industridesign vid Parsons School of Design, USA
Hans arbete på Parsons i New York är omtalat för dess sociala engagemang. Till våren kommer studenternas arbeten exempelvis att fokusera på flodvågskatastrofen i Sydostasien. Tony Whitfield kommer bland annat att tala om vikten av design i samhällets tjänst.


12:00
Inga Sempé

Designer, Frankrike
Fick sitt genombrott på förra årets Milanomässa där hennes humoristiska hylla Brosse visades. Hyllan, med »gardiner« av piassavaborst illustrerar hennes förmåga att ge förkastade material nytt liv. Bland kunderna märks Cappellini och Edra.


14:00
Reed Kram
Mediadesigner, USA/Sverige
Genom sitt samarbete med tyske designern Clemens Weisshaar i företaget Kram/Weisshaar fusionerar han design och ny teknik. Har vid flera tillfällen agerat underkonsult till Rem Koolhaas och hans kontor OMA. Reed Kram kommer bland annat berätta om hur man med hjälp av en slumpgenerator kan korsbefrukta två bord och få en unik avkomma.Forums chefsredaktör Mark Isitt samtalar med Eero Koivisto

15:00
Eero Koivisto
Designer, Sverige
En av de internationellt mest uppmärksammade formgivarna inom svensk möbeldesign. Sedan examen från Konstfack 1994 har han ritat produkter för bland andra Boffi, Cappellini och David design. Parallellt med verksamheten i företaget Claesson Koivisto Rune är han art director på Offecct. Eero Koivisto kommer bland annat att tala om vikten av att använda sitt inflytande som formgivare till att hjälpa en yngre generation.Forums chefsredaktör Mark Isitt samtalar med vinnare av årets inredning 2004,
Abelardo Gonzales.

Torsdag, 10 februari
12:00
Årets inredning 2004
Vinnaren av Forums årliga inredningstävling. Vem vinnaren är offentliggörs under en ceremoni i Stockholms konserthus den 9 februari. Vinnaren kommer att berätta om sitt arbete i allmänhet och vinnarinredningen i synnerhet.

14:00
Bröderna Bouroullec
Designer, Frankrike
Årets hedersgäster på Stockholm Furniture Fair 2005 är två bröder från Breton som parar ett lekfullt och romantiskt temperament med en fascination för det massproducerade. Deras produktion är häpnadsväckande stor, bröderna har designat smycken, möbler, hus, förvaringskärl och kök för bland andra Cappellini, Authentics och Vitra.


15:00
Johan Lindau
Producent, Blå station, Sverige
Har utmärkt sig för sitt mod att satsa på såväl unga oetablerade formgivare som avancerad produktdesign. Parallellt med verksamheten i Blå station designar han själv i ett reducerat formspråk, inte helt olikt hans fars, Börge Lindau, grundare av Blå station.


Fredag, 11 februari
11:00
Gérard Laizé
Projektledare, VIA, Frankike
VIA är en ideell organisation som grundades 1979 av CODIFA (Fransk Möbelindustris Utvecklingskommitté) med finaniell hjälp från franska industriministeriet. Idag är den Frankrikes ledande promotor av ung och nyskapande design. Gérard Laizé kommer bland annat att tala om hur organisationen hittar sina formgivare.

12:00
Monica Förster
Fick sitt genombrott 1999 med Silikon, en rund och mjuk lampa som saknade både fot och upphängningsanordning. Internationellt kom succén på Milanomässan 2002 med det uppblåsbara konferensrummet Cloud. På Möbelmässan är hon aktuell med en egen utställning samt produkter för bland andra Skruf, Nola och japanska E.

14:00
Tom Dixon
Designer, England
En av den internationella scenens mest hyllade formgivare med en rad möbelikoner på sin CV. Har på senare år använt sin förmåga att para kvalitet, estetik och kommers till att lyfta butikskedjan Habitat där han sedan 1998 är designchef. Sedan ett knappt år är han också kreativ chef på anrika Artek, grundat av Alvar Aalto. Tom Dixon kommer att tala om hur han planerar att förvalta Aaltos arv.


15:00
+1 - prisutdelning
Vinnaren av Forums årliga pris till bästa nyhet på Stockholm Funiture Fair offentliggörs. Prisutdelare är förra årets vinnare, norska Norway Says, som också valt årets vinnare.

Vinnare av Forums årliga pris till bästa nyhet på Stockholm Funiture Fair är bordet Vertigo, design Eero Koivisto, producent Offecct.


 

För ytterligare information kontakta:
forum@provisa.se

mark.isitt@provisa.se
tel: +46 (0)8 555 400 65
fax: +46 (0)8 555 400 74
Adress: Forum,
Strandvägen 19, 114 56 Stockholm